Laddar

Öland Roots firar 15 år: "Både vi och artisterna satsar extra i år"

Populära festivalen Öland Roots firar 15 år med flera nyheter och överraskningar. 

delningar

För 15 år sedan startades en då liten festival i Sandbergen vid Stora Frö. En reggaefestival som för varje år har växt och blivit större. 

- Det är otroligt att vi har kommit så långt. Vi började som en liten rörelse som ville göra något av den här fina platsen och förvalta den vackra dansbanan som funnits sedan 20-talet. Nu 15 år senare är festivalen så här stor och det är jättekul att vi hela tiden fortsätter att utvecklas, säger Mir Grebäck von Melen från Öland Roots.

I år firar Öland Roots 15 år. Ett efterlängtat år för arrangören som redan flera timmar innan utsatt tid kunde släppa in de första festivalbesökarna till campingområdet. 

- Vi har väntat och längtat länge efter det här året vilket också märks i produktionen. Vi har hela tiden legat i väldigt bra fas och otroligt förberedda och taggade på årets festival. 

För att uppmärksamma jubileet har organisationen satsat mer än tidigare. 

- Allt är lite större och lite mer. Som arrangör har vi gjort mycket för att hela festivalen ska bli mycket bättre i år. Se på konsten som exempel. Du kan inte gå mer än 10 meter förrän du ser ett konstverk. 

Även på scen kommer det märkas att det är 15 års jubileum då flera artister i förväg flaggat för överraskningar på scen. 

- Artisterna har varit på oss lång tid i förväg och vi har fått hintar om att det kommer vara en hel del gäster på spelningarna. Vilka har de inte avslöjat men klart är att både vi och artisterna satsar extra i år. Det kommer bli häftiga framträdanden.

Vad ser du mest fram emot? 

- Syster Sol kommer bli helt magiskt. Hon har själv sagt att hon kommer ta upp 30 av sina systrar på scen. Jag ser mycket fram emot att se det.

De flesta besökarna tältar under festivalen

Förra året slogs publikrekord. I år har organisationen sänkt antalet tillgängliga biljetter för att höja kvalitén ytterligare. 

- Vi vill skapa en ännu bättre upplevelse. Det finns en stämning här där alla känner alla och förra året blev det lite för många för att behålla stämningen att alla kan hälsa på alla. Merparten av alla är återkommande besökare. På Öland Roots ska det vara som att komma hem. 

Utöver musiken har konsten tagit större plats.

- Det var för 4-5 år sedan vi började satsa mer på konst under festivalen. Naturen är otroligt vacker och med konstnärer som är med och skapar så har det blivit ännu bättre. Det är väldigt genomtänk och bidrar till trygghet. Konst har också gjort att vi lockar en bredare publik till festivalen.

Till och med på toaletterna finns inslag av konst.

En väl förberedd organisation, artister som utlovat överraskningar och flera nyheter. Förutsättningarna för ett lyckat 15-årsjubileum finns för Öland Roots.

Relaterade artiklar