Öland tar emot cykelentusiaster: "Många vill komma"

Till vänster syns Borgholms CK testcykla delar av banan. Till höger två utmattade cyklister efter fjolårets runda. Foto: Abloc - Foto: Privat

Stort intresse för cykelutmaningen. "Gått från 50 till 130 deltagare".

delningar

2016 var det premiär för Abloc Gravel Challenge Öland och nu är det dags för den tredje upplagan. Abloc startades av några vänner och de har arrangerat en rad olika cykelevenemang, bland annat i Kalmar och på Öland. Helgens event arrangeras i samarbete med Borgholm CK.

– Vi är guider och i högsta grad delaktiga med att lägga upp banorna och tipsa om fikaställen. Vi kör i täten och leder trupperna, säger Thomas Amnér, ordförande i Borgholms CK.

På lördagen är det tidig samling vid Ekerum Resort innan cyklisterna åker med buss till Långe Erik. Därefter väntar drygt sex timmars cykling tillbaka till Ekerum. Det finns även en kortare sträcka med både start och mål på Ekerum.

– Första året var det 50 deltagare och nu har vi nästan 130 anmälda, varav cirka 90 stycken kör från Långe Erik. Det känns som att det ligger i ropet, man vill fortfarande vara ute och cykla när vädret är gynnsamt. Många verkar tycka det är kul att komma till Öland också, säger Thomas.

Större delen av rundan går på grusvägar men det blir även traktorvägar, stigar och vissa partier med asfalt. Distansen blir mellan 7-12 mil beroende på vilken grupp man cyklar med.

– Gravel Challenge innebär så mycket grus och skogsstigar som möjligt. Det blir kustvägen ner så långt det går, naturskönt och med förhoppningvis rätt vindar. Det ser i alla fall lovande ut med lätta nordliga vindar, då kan vi få en extra skjuts.

En utmaning för cyklisterna är de olika segment som arrangörerna har planerat för. Det innebär att gruppen får information om terrängen som väntar, innan farten "släpps fri".

Då kan man antingen tävla om ett så kallat poängkort, eller ta det lugnt och fint och njuta av landskapet.

– Vi vill att Öland ska synas, att vi kan erbjuda en utmaning med cykeln men att det samtidigt är en skön naturupplevelse. Jag tror att det är ganska unikt att vi kan cykla kustnära så länge som vi kan på Öland, säger Thomas Amnér.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar