Ölänning rekryterad till kockjobb i Japan: "Spännande och kul"

Firar 10 år som kock med en pop up-restaurang i Asien. På menyn finns bland annat kroppkakor och lammburgare.

delningar

Kalk i Löttorp.

Björn Hedman och Sofie Jakobsson har drivit Kalk i Löttorp sedan år 2012. På måndag ska Björn, som lagar maten i restaurangen, åka till Japan för att laga mat på It´s Scandinavian, en skandinavisk mässa med mat, design och hantverk. Den arrangeras i Japans fjärde största stad Nagoya och pågår i nio dagar.

– Det var på lite konstiga vägar jag fick erbjudandet. När jag lagade mat till några sommarölänningars bröllop 2012 deltog ett japanskt par. I somras tog det japanska paret kontakt med sommarölänningarna och undrade om de visste någon som kunde följa med och laga mat i Japan. Till slut tog japanerna kontakt med mig, säger Björn.

Björn ska nu driva en Kalkinspirerad restaurang i nio dagar. Ett japanskt filmteam har varit på Kalk och spelat in en film för att marknadsföra restaurangen i Japan. Det är första gången Björn besöker Japan och första gången han arbetar utomlands, bortsett från en jobbperiod i Norge.

– Framför allt ser jag fram emot att besöka Japan då jag aldrig varit där. Men det ska också bli spännande och kul att åka iväg och jobba utomlands, säger Björn Hedman.

Björn åker själv från Sverige och Sofie får driva Kalk under tiden han är iväg. Nere i Japan väntar ett kockteam med två japanska kockar och assistenter. Dock vet han inte riktigt hur de ska kunna kommunicera med varandra.

– Jag vet inte om de kockarna jag ska jobba med pratar engelska. Det jag kan på japanska är "hej jag heter Björn" och "varsågoda", säger han.

Mässan kommer vara öppen 10.00-20.00 varje dag och japanerna tycker inta att Björn ska arbeta längre än till klockan 16.00.

– De säger att jag inte ska jobba så länge men jag är van att jobba länge. Men jag är sjukt intresserad av att röra mig inne i stan så om det blir halvdagar ska jag testa på att äta massor av mat. Spännande och konstiga saker som vi vanligtvis inte har. Till exempel fermenterade sojabönor, säger Björn.

Rätterna han ska servera i Japan är lufsa, vita kroppkakor och lammhamburgare.

– Det är den lilla menyn vi kommer köra. Lammhamburgare är vårt vanliga koncept.

Till efterrätt kommer det serveras nyponsoppa med vaniljcremefraiche och hembakta mandelbiskvier och en julsemla med saffran. Det ska vara apelsin i mandelmassan och kanel i grädden.

– Nyponsoppan är inget vi serverar på Kalk. Jag fick hitta på lite för att det skulle vara något kul och något svenskt. Det är världens mest klassiska vardagsefterrätt från när jag var liten, säger Björn.

FAKTA

Kuriosa om Björn:

*Björn är uppväxt i Växjö men har varit sommarölänning hela livet.

*Hade sitt första kockjobb på Böda Sand

*Firar 10-årsjubileum som kock på heltid

* Björn har ingen utbildning som kock: "Jag har lärt mig av alla andra, man får försöka vara ödmjuk tills man lärt sig"

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar