Laddar

Oro när asylboenden på Öland ska stängas

Asylboendena på Bödabaden och Löttorps camping ska stängas. På fredag ska alla asylsökande ha lämnat – men många av dem har stadgat sig på Öland och vill stanna kvar.

delningar

I samband med den stora flyktingvågen 2015 upphandlade Migrationsverket många platser genom direktupphandling, så kallade tillfälliga asylboenden.

När nu färre flyktingar kommer till Sverige har Migrationsverket börjat avveckla boenden, och först avvecklas då de tillfälliga boendena. Detta är anledningen till att Bödabaden och Löttorps camping, som båda använts som tillfälliga asylboenden, nu ska stängas.

I förra veckan flyttades flera barnfamiljer till Härnösand och andra grupper av asylsökande flyttades till Boden. Men många av de asylsökande på aktuella boendena vill inte flytta från Öland, där de stadgat sig, fått vänner och i flera fall fått praktikplatser.

– I torsdags skulle 37 personer flyttas till Härnösand, men bara 10 åkte. Många har försökt hitta eget boende på Öland och i länet i stället, säger Kim Teleman i frivilligorganisationen Tillsammans Öland.

På måndagen ska de boende på Bödabadens camping få besked om vart de ska flyttas, och på fredag ska både Bödabaden och Löttorps camping vara tömda på människor. Sammanlagt är det 110 platser på de båda campingarna som nu alltså stängs.

Det finns en stor oro hos de här människorna. Det är olyckligt att det blir så här, med tanke på att de här människorna har rotat sig och trivs. Många har fått praktikplatser, är på god väg att skaffa sig jobb och bidra till sin egen försörjning vilket såklart försvåras när de flyttas runt, säger Kim Teleman som samtidigt inte vill peka ut syndabockar.

– Jag skulle inte vilja jobba på Migrationsverket i dag. Det blev av nödvändighet paniklösningar i samband med flyktingvågen och kostnaderna steg. Samtidigt har kommunerna blivit ålagda att ta fram 21 000 platser åt asylsökande under 2016, men hittills har bara 7000 platser ordnats fram. Och nästa år kommer nya asylsökande, säger hon.

Runt 25 asylsökande som tidigare bott på asylboendena har fått boende på Öland via privatpersoner.

– En del har hyrt ut bostäder, medan andra har öppnat sina hem. Jag vet att Borgholms kommun nu gått ut med en vädjan till de som har exempelvis ett gårdshus eller liknande att hyra ut till asylsökande som fått uppehållstillstånd och som vill vara kvar på Öland, säger Kim Teleman.

Relaterade artiklar