I samarbete med annonsör

Orrefors Park satsar på kreativa konferenser i historisk miljö

Att erbjuda unika konferenser i historisk miljö är en av satsningarna som görs 2019. Men först kickas säsongen igång med Våryran där besökarna kan fynda bland glaskonstverken.

delningar

Det glöder om Orrefors park och förberedelserna inför våren- och sommarsäsongen är i full gång. VD:n och den kreativa ledaren Jeanette Lennartsdotter leder satsningen mot visionen att bli en av Sveriges mest besökta temaparker år 2028.

– Mitt uppdrag är att utveckla destinationen Orrefors park. Förutom glashyttan finns i Orrefors Park ett museum, Nya kristallshoppen, Smecafét, Hammarsmedjan och den vackra Disponentvillan. Vi har ett brett samarbete med lokala aktörer, Nybro kommun och regionen. Runt Orrefors park finns många eldsjälar.

 Att samverka med lokala aktörer är viktigt för att gynna hela bygden och allt ifrån mat till personal och spetskompetens köps lokalt. 80 procent av inköp och arbetskraft kommer ifrån en radio på 30 kilometer.

– Det finns så mycket här och det är ett måste att ta vara på det om man vill att bygden ska utvecklas, säger Lennartsdotter. 

Under fjolåret påbörjades satsningen att utöka verksamheten med konferenser och renoveringen av lokaler fortsätter under 2019. Orrefors park har målsättningen att skapa en plats som människor längtar till och vill besöka tillsammans med familjen, vännerna eller kollegorna.

Orrefors satsar på att erbjuda unika konferensmöjligheter.

– När man tittar på mötesindustrin idag så finns det väldigt många fina platser. Men gästerna vill ha variation. Vår erfarenhet är att man vill ingjuta inspiration och nya tankar. Vi kan erbjuda en unik, vacker och historisk miljö med kreativa aktiviteter såsom workshops och teambuilding. Man kan tillsammans skapa delar av ett glaskonstverk och prova på att göra något man aldrig gjort förut, t ex blåsa glas, säger Lennartsdotter.

I år sjösätts även ett nytt projekt – Glastronomi som utvecklats under 2018. Tillsammans med de lokala kockarna från Mickes viltrökeri och Kalmar fisk och skaldjur kommer årets gäster att erbjudas en matupplevelse utöver det vanliga. I glashyttan får de nämligen vara med och laga mat över glödande glas.

– Intresset är stort och vi ser en möjlighet där konceptet utökas med fler kockar. Det är ett kul och intressant sätt att avsluta en konferens tillsammans.

Förutom satsningen på konferenser laddar Orrefors Park upp inför säsongen med Våryran, en årlig glasrea, som äger rum under helgen den 9-10 mars för att ge årets första besökare en möjlighet till riktiga fynd.

På Våryran bjuds besökarna in till att fynda bland glaskonsten.

– Våryran innebär att man kan göra fantastiska fynd. Vi säljer ut glas till otroligt låga priser. Det kan vara prover som vi gjort under åren, varor som det inte är fel på men vi valt bort. Vi hoppas att dessa prydnader kan få  nya hem hos våra besökare, säger Lennartsdotter.

Under helgen kommer glasmästaren Christer Eriksson, en skicklig gravör som tidigare arbetat på Orrefors glasbruk att vara på plats. Idag driver Christer egen verksamhet och ingår samarbete med Orrefors park. Unikt för helgen är att han kommer att ha med sig en koppartrissa och på plats visa besökarna hur man graverar gralämnen.

– Det var Orrefors glasbruk som uppfann graltekniken och det är idag en av Glasrikets "wow-upplevelser". En graal kan liknas vid en uppblåst ballong, fast i glas, med ett antal lager färgat glas. Gravören graverar sig igenom lagren och tar bort färg för att uppnå önskat resultat, säger Jeanette.

Under Våryran kommer det serveras traditionella småländska våfflor i Smecafét.

– En god anledning att ta sig en utflykt till Orrefors Park i helgen, avslutar Jeanette.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar