Laddar

Historiskt besök av ortodox ärkebiskop i Kalmar

Grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Sverige, Metropoliten Cleopas besöker Kalmar under helgen. En ny ortodox församling kommer att inrättas av metropoliten på söndag – den första i sitt slag i Kalmar. "Det är jättestort att han är här och ser vår lilla del av världen" säger Kalmarbon och grekättlingen Maria Kehagia.

delningar

Se fler bilder från gudstjänsten och på metropoliten Cleopos i bildspelet. Foto: Kaisa Andersson

Hans eminens metropoliten Cleopas anlände till Kalmar redan på torsdagskvällen, efter ett officiellt besök hos Svenska kyrkans biskop Jan-Olof Johansson i Växjö.

Det är första gången en ortodox ärkebiskop någonsin är på besök i Kalmar, och på söndag kommer han att inrätta Kalmars första grekisk-ortodoxa församling under en ceremoni i Slottskyrkan.

– Det är jättestort, och har aldrig hänt innan. Det känns viktigt att han ser vår lilla del av världen, säger grekättlingen Maria Kehagia, som också ansvarar för ärkebiskopens besök i Kalmar.

Hon och många fler var på plats för att se ärkebiskopen hålla gudstjänst i Birgittakyrkan i Berga.

– Sedan jag började min tjänst som ärkebiskop 14 juni har jag besökt 11 länder. Mestadels har det varit platser och städer som vi har en stor ortodox befolkning. Mitt mål och min vision är att etablera nya ortodoxa församlingar och gemenskaper i Skandiavien, berättar metropolen Cleopas till 24Kalmar.

Kalmar har en ovanligt stor minoritet av greker och grekättlingar, men har aldrig haft en egen ortodox församling. Många har bott i Kalmar i över 50 år utan att ha haft en egen församling, och de har beskrivits som en bortglömd del av det ortodoxa Sverige.

Varför har det dröjt så länge att starta en församling i Kalmar? – Jag kan bara tala för mina egna handlingar, och inte för mina föregångare. Men jag är glad att det här händer nu, och det är bättre sent än aldrig, säger metropoliten.

Den nytillträdde ärkebiskopens vision är att viga fler infödda svenskar till att bli diakoner och präster i den ortodoxa kyrkan, vilket han också gjorde under fredagens gudstjänst i Birgittakyrkan när Christos Letsios genomgick första delen av sin prästvigning.

Ett led i att förverkliga att den ortodoxa tron lever vidare också bland yngre ortodoxa i Sverige är att gudstjänsterna hålls på svenska och engelska, säger han.

– Många grekiska ättlingar är andra och tredje generationens invandrare, de är födda i Sverige och har inte grekiska som modersmål. Det är viktigt att de förstår vad som händer under gudstjänsten.

Metropoliten kommer under sitt besök i Kalmar även att träffa kommunalrådet Johan Persson (S), landshövding Stefan Carlsson – och gå på näringslivsgalan Guldfesten i Sporthallen på lördagen.

– Varje del av mitt officiella besök här i Kalmar kommer att vara lika viktig. Överallt jag går träffar jag människor som delar med sig och berättar om hur behoven och prioriteringarna ser ut just här. På så sätt blir jag lite mer bekant med den här regionen, med människorna här och denna vackra stad, säger han.

Sponsrat inlägg

Mobilen tar plats i vår vardag

I dagens samhälle reagerar vi nästan mer på om någon inte pillar på sin mobil, än om man är upptagen med den.