OS-medaljören talar ut efter tragedin: "Vi är fortfarande i chock"

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Stjärnryttaren berättar vad som hände när hästtransporten började brinna.

delningar

Det var under måndagen som Sara Algotsson Ostholts hästlastbil började brinna. Fälttävlansryttaren hade deltagit tävlingar i polska Sopot under helgen och var på väg hem. Med sig i transporten hade hon två hästar. En av dem dog och den andra blev svårt brännskadad.

Sara Algotsson Ostholt, samt hennes son Eric och hästskötaren Roberto Scherneck, var med i lastbilen. Sara har berättat om händelsen via ett sms till Hippson:

– Vi är fortfarande i chock och vad som har hänt är fruktansvärt och mycket tragiskt! Allt gick otroligt snabbt. Vi tankade klockan 04.20 och då var allt bra med hästarna och det var lugnt överallt. Efter att ha kört i 15 minuter ser jag i backspegeln att tjock rök bolmar ut från bakluckan på lastbilen. Jag stannar direkt i vägrenen på motorvägen och Roberto rusar ut och får ner den bakre rampen. Rök och eld vräker ut och han lyckas till hälften få loss hästen som stod längst bak. Hon sliter sig loss och kommer ur sin grimma. Då är häst nummer två redan övertänd. Vi försöker att få upp mellanväggen, men allt är övertänt och lågorna slår emot oss. Vi lyckas inte rädda den andra hästens liv. Roberto springer och får ut Eric ur lastbilen, skriver Algotsson-Ostholt til Hippson.

En annan lastbilschaufför stannade och tog hand om Eric. Alla andra förbipasserande bilar fortsatte dock. Hästen som hade kommit ut låg på vägen för att sedan efter en stund komma upp på fötter.

– Jag försöker förklara för SOS var vi befinner oss, ingen av de förbipasserande bilarna vill stanna och hjälpa oss med en exakt adress. Hästen försöker vi hålla lugn, så att hon inte kommer i vägen för alla bilar som passerar. Efter en stund kommer brandkår och polis och de börjar släcka elden. Vi har fantastiska vänner och ryttarkollegor, som hjälper oss att organisera med transport för den svårt skadade hästen som överlevde.

Roberto fick omedelbart åka till sjukhus för undersökning även om det efter omständigheterna var förhållandevis bra med honom.

– Jag är så tacksam att han var med mig och reagerade så snabbt och handlingskraftigt. Hela lastbilen är helt utbränd, det är bara skrot kvar. Vi är mycket tacksamma att Eric, Roberto och jag överlevde och är i gott skick. Det är fruktansvärt tragiskt med våra hästar. Det är en stor förlust för oss känslomässigt och ekonomiskt, vår lastbil var vårt andra hem och den blir svår att ersätta då den inte var den nyaste. Vi får därför inte heller något tillbaka på en försäkring. Vi är öppna och tacksamma för förslag om hur vi kan få hjälp till en ersättare! Var rädda om er och var glada för det ni har.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar