Paddan – Kalmar Konstmuseums nya utställning

Konstnären Ingela Ihrman - Foto: Carl Winsth

Kalmarbördiga konstnären Ingela Ihrman har gjort en film på cirka fyra minuter.

delningar

Kalmar Konstmuseum öppnar utställningen Paddan av konstnären Ingela Ihrman under lördagen. Ihrman kommer från Kalmar men är idag bosatt i Malmö. Hon har tidigare ställt ut på Kalmar Konstmuseum med bland annat "Gräs i bur" som var en animation med en dam som kastade ut bröd i vatten. Nu är det alltså dags för nästa utställning.

– Vi valde att fokusera på några få konstnärer som kommer från Kalmar län och ge dem lite mer utrymme än när man gör det med sydosten, då är det kanske bara fyra verk från närområdet som kommer med, nu är Ingela med och visar Paddan som är en film på cirka fyra minuter, säger Anneli Berglund, museichef på Kalmar Konstmuseum.

Paddan är en film på cirka fyra minuter som utspelar sig i en gymnastiksal där konstnären Ihrman själv är utklädd till en padda för att genomföra en hinderbana som man gjorde förr i tiden – med massvis av redskap.

– Jag jobbar med kostymer så jag kan vara synlig och osynlig samtidigt. Som utklädd hamnar jag verkligen i blickfånget. Det blir på mina villkor och utklädnaden blir lite som en rustning eller ett skydd som jag har, säger konstnären Ingela Ihrman.

Lagom tills Kalmar Konstmuseum visar upp Paddan så har Ihrman fått beskedet om att hon sa vara med i den 58:e upplagan Venedigbiennalen nästa år. Rubriken för den nordiska paviljongen är "Weather report forecasting future" där Ingela ska delta tillsammans med en konstnärsduo från Finland samt norska Anne Graf. Men än är det inte helt klart vad Ingela kommer att visa.

– Jag var där i augusti och träffade gruppen. Det är inte helt klart än vad det blir, det är en lång process men jag kommer att utgå från det inre havet, som är ett begrepp som jag stötte på när jag kollade på en film på Vetenskapens Värld som handlar om livets utveckling. Voiceover-rösten berättade att i alla vår och alla andra levande organismers äggblåsor så finns det en salthaltig vätska som har samma salthalt som det urhav där livet en gång uppstod för 100 miljoner år sedan som vi alla bär. Det kommer att visas i lite olika former, jag jobbar inte så specifikt, utan jag gör det som behövs, säger Ihrman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar