Pepparkaksfigurer förbjuds i luciatåg: "Spårat ur fullständigt"

Ett luciatåg på en skola i Kalmar blir utan pepparkaksfigurer.

40 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

---------

Lindöskolan i Kalmar kommer luciatåget inte att innehålla några pepparkaksgubbar. Anledningen är för att det kan uppfattas som rasistiskt. Detta har rört upp känslor hos många föräldrar som menar att det har spårat ur.

– Jag blir så ledsen. Barn är så oförstörda och de tycker om vad de tycker om och vad de inte tycker om och jag blir så trött att man ska göra något till ett problem som inte är ett problem. Många människor idag är så rädda och vill bara följa med den stora flocken, säger en förälder till 24Kalmar.

Föräldern har följt diskussionen som har förts tidigare men utan att ha berörts av det – förrän nu när hennes dotter som går på mellanstadiet en dag kom hem och sa att de inte fick vara pepparkakor i luciatåget – för att det sticker i ögonen och att det är rasistiskt.

– Barn måste få vara barn. Jag tycker att det här har spårat ur fullständigt. På den ena sidan så ska man jobba med pride-flaggan, att alla ska få bestämma själva. Varför är det inte samma sak med pepparkakan? Man behöver inte göra det så allvarligt eller en så stor grej utav det.

IOGT-NTO:s symbol för deras "vit-jul"-kampanj, som innebär att barnen ska få uppleva ett julfirande med nyktra föräldrar, är just en pepparkaka som heter "Peppis" och är ett gosedjur.

– Det finns inget rasistiskt i pepparkakan, det är bara fantasi och påhittat. Jag tycker det är tråkigt att skolan väljer att lyfta fram det negativa i vårt samhälle, när det istället finns så mycket bra. Jag blir trött på att våra traditioner sakta tas bort.

Rektorn Karin Berggren kan inte kommentera förbudet mot pepparkaksfigurer när 24Kalmar ställer frågan.

– Jag kan inte svara på det just nu faktiskt. Utan det är musiklärarna som håller i luciatåget. Men det brukar vara lucia, tärnor, tomtar och stjärngossar.

Men inga pepparkaksfigurer?

– Jag kan inte svara på det, men om det har varit något uttalat eller om det bara har blivit så, det kan jag inte heller svara på.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar