Petra vill ge ungdomar nya verktyg: "Ibland kan det vara svårt att planera"

Foto: Peter Knutsson. - Foto: Pressbild

Författaren och föreläsaren kommer att ge tips och råd i hur man kan göra för att få mer tid och energi.

delningar

Vid två tillfällen kommer ungdomar och föräldrar kunna lyssna på när Petra Brask, föreläsare och författare, ger tips och råd till hur man kan klara av skolan och fritiden.

– Jag vet att det är tuffa förutsättningar under tonåren, hjärnan är under utveckling och ibland kan det vara svårt att kunna planera och organisera sitt liv, säger Brask.

Den första föreläsningen kommer att ske på Västra skolan under onsdagen och på torsdagen är det dags för nästa föreläsning i Lindsdalsskolan.

– Tanken är att jag ska kunna ge ungdomar och föräldrar lite verktyg om hur man klarar av den här tiden – som redan kan vara en förvirrande tid och det är ganska logiskt att det är så. Därför kan man behöva några verktyg för att man inte ska bli alltför stressad eller ångestfylld.

Författaren har tidigare pratat och föreläst för vuxna, men det var inte förrän när hennes egna barn hamnade i tonåren som det blev aktuellt att föreläsa för just ungdomar.

– Min son praoade hos mig och sa till mig att han också behövde de verktygen som jag delade med mig av till de vuxna. Och jag borde ha anat det, man får nog inte lära sig det i skolan, säger Petra med ett litet skratt.

Petra har skrivit boken "Vem bestämmer över din tid?" och nyligen släppte hon boken "Koll på tiden?" som riktar sig mot just ungdomar. Hon förstod att behovet var stort och när hon hade föreläst på några skolor så kläckte någon ur sig idén att hon borde skriva en bok riktad mot tonåringar.

– JA, brast jag ur mig och började läsa på väldigt mycket om tonåringarnas hjärna och ta del av hjärnforskares nya studier.

Mycket har hänt sedan Petra själv var ungdom och hon menar att man måste förstå att det är stor skillnad mot hur det var när hon själv var ung.

– Vi måste vakna upp och inse att ungdomarna påverkas av så mycket mer. Sociala mediernas intågande i ungdomarnas liv, det ska man ha stor respekt för. Likaså att skolan ser annorlunda ut mot hur den såg ut förr.

Föreläsningarna har mottagits väl och den positiva feedbacken har inte väntat.

– Jag har fått väldigt positiva reaktioner och det är många som köper en kalender efteråt. En av mina första föreläsningar var för 500 niondeklassare, jag trodde att de skulle kasta tomater på mig, men det gjorde dem inte otroligt nog, säger hon skrattande och fortsätter:

– De blev istället fascinerade av ämnet och tyckte att ja, hon lyssnar på oss och pratar om vår vardag. Någon skrek dessutom "Du beskriver mitt liv nu".

Vad hoppas du på att de som lyssnar på föreläsningen ska ta med sig?

– Att man ska kunna organisera och planera. Att man börjar med ett tips, få det och funka och sen ta nästa.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar