Planer på 220 nya lägenheter får grönt ljus

Samhällsbyggnadsnämnd klubbade på onsdagen igenom fyra detaljplaner som innebär byggnation av omkring 220 nya lägenheter i Kalmar. Två av projekten finns på Kvarnholmen.

delningar

Det är totalt fyra detaljplaner som politikerna i  samhällsbyggnadsnämnden antog på onsdagens möte.

Den största av byggprojekten ligger bakom Länssjukhuset, där Kalmarhem planerar att bygga fyra punkthus, ett högre på 13-14 våningar och tre lägre. Totalt handlar det om 150 nya hyresrätter, och en parkering för 200 bilar.

En del kritiska röster har höjts mot risken för skuggor från höghuset på närliggande kolonilotter, men också mot att anlägga en så stor parkering, som dessutom är tänkt att kompensera den besvärliga parkeringssituationen kring Länssjukhuset. I samrådshandlingen har privatpersoner i stället föreslagit ett underjordiskt garage intill husen.

– Vi väger alltid in kostnaderna. En parkeringsplats i ett underjordiskt garage kostar omkring en halv miljon styck. Mycket ligger också på landstinget som äger marken och som vill lösa sin parkeringssituation, säger Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Två av de andra planerna finns på Kvarnholmen. Det gamla hus på Proviantgatan, som Glebes började riva i början på förra veckan ska bli ett nytt hus med plats för 11 lägenheter och en lummig innergård.

Runt knuten, i kvarteret Mältaren ska Kalmarhem bygga till ett bostadshus på en innergård och göra lägenheter av Folksams gamla kontorslokaler – ytterligare ett tillskott på omkring 30 hyresrätter.

Slutligen ger man också klartecken för Kalmarhems planer att bygga ytterligare ett hus vid Sjöbrings väg i Tegelviken, med plats för 24 lägenheter.

– Det behövs små ju lägenheter, det är det som efterfrågas. Här så kommer det mestadels vara små lägenheter, med en större på varje våningsplan, säger Lars Holmberg (V), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden om det planerade huset i Tegelviken.

Men innan spaden kan sättas i marken ska detaljplanerna först tas upp och godkännas av kommunfullmäktige.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar