Polisen om mordet på Annelie: "Vi behöver er hjälp"

Spaningsledaren Stig Svensson tror att Annelie Ojonens kropp dumpades från Ölandsbron. - Foto: Arkiv

Vädjar om nya tips till ouppklarade mordfall – ett av dem misstänks ha skett på Öland.

delningar

Polisen i region syd, där Kalmar län ingår, tar till nya metoder och arbetssätt för att lösa ouppklarade mord, mer känt som "kalla fall".

En del i arbetet är att publicera mer information om 15 olika fall från regionen och efterlysa tips från allmänheten som kan ta mordutredningarna framåt.

– Kalla fall-gruppen gör inte detta bara för att få möjligheten att lösa det enskilda ärendet utan också för att tydliggöra för den enskilde gärningsmannen – vi slutar inte jaga dig, säger kommissarie Bo Lundqvist, gruppens chef, i ett pressmeddelande.

Ett av fallen man vill ha hjälp med är det misstänkta mordet på 24-åriga öländskan Annelie Ojonen. Hon försvann från Färjestaden för 21 år sedan.

Så här beskriver polisen ärendet på sin hemsida:

"Annelie anmäldes försvunnen av sin sambo vid klockan 19.30 fredagen den 19 september 1997. Sambon hade lämnat hemmet på morgonen för att åka till sitt arbete, Annelie som började sitt arbete senare sov fortfarande.

När sambon cirka klockan 17:00 kommit hem från sitt arbete står Annelies bil parkerad på uppfarten men hon syns inte till. Efter att ha samtalat med Annelies familj och vänner och fått veta att de inte heller sett till henne ringde sambon och anmälde Annelie försvunnen.

Under utredningens gång har det framkommit information som gör att polisen utreder ärendet som mord."

Annelis sambo satt häktad misstänkt för mordet men avskrevs senare från utredningen.

För drygt två år sedan uttalade sig spaningsledaren Stig Svensson med sin teori – han tror att Annelie blev mördad och att kroppen dumpades från Ölandsbron.

– Ett vittne som körde mot Öland vid fyratiden på morgonen den 19 september såg en bil stå parkerad på bron. Vittnet såg en människa framför parkeringsljusen, det är ju skumt. Jag tror det var Annelies bil och att hon kastades i vattnet från Ölandsbron. Det är en känsla jag har haft hela tiden, sa Stig Svensson i en radiodokumentär som sändes i P4 Kalmar.

Trots omfattande sökningar i Kalmarsund, även med undervattenskamera, har inte Annelies kropp hittats.

Under våren nästa år kommer polisen att publicera ytterligare 15 ouppklarade mordfall.

– Vi försöker alltid att hitta nya sätt för att röra oss framåt i våra utredningar och vår förhoppning är att vi genom att vända oss till allmänheten ska få tillgång till ny information. Vi vet att det finns människor därute som har för oss väldigt värdefulla uppgifter, säger Bo Lundqvist.

Utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 är aldrig nerlagda. Utredningarna är öppna och kan klaras upp om det inkommer ny information.

Om man har tips om vad som kan ha hänt i samband med morden uppmanas man att kontakta polisen på följande sätt:

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se Tipsformulär: Polisen i polisregion Syd Telefon: 114 14, be om att få prata med polisens kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion syd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.