Polisen öppnar upp tio år gammalt Kalmarmord

Polisen hittade ett lik i Värsnäs 2017. Det framkom senare att det tillhörde en man som varit försvunnen sen 2002. - Foto: Arkiv

Vädjar om tips från allmänheten – kvinnan försvann spårlöst 2009.

delningar

Polisen tar hjälp av allmänheten för att lösa ouppklarade mord, så kallade "kalla fall". Ett kallt fall handlar om en 36-årig kvinna som misstänks ha mördats 2009.

Den 36-åriga kvinnan anmäldes försvunnen tisdagen den 10 november 2009 av en anhörig. Det sista livstecknet från kvinnan är i hennes bostad i norra Kalmar. Polisen tror att försvinnandet har skett mellan 08:00-14:00 samma dag.

Signalementet vid tillfället var 164 centimeter lång, mörka ögon och mörkt axellångt hår. Polisen hanterade ärendet som ett mord efter information som framkommit under utredningen.

Polisen sökte efter kvinnan med hund, båt och helikopter i närheten av Värsnäs. Men något lik hittades inte förrän i början av 2017. Polisen sa då att det var då för tidigt att dra några slutsatser till mordet på den 36-åriga kvinnan.

Ulf Karlsson, poliskommissarie var med i utredningen om mordet på den 36-åriga kvinnan 2009-2010.

– Det är kvarlevor från en människa, men inte någon hel kropp. Det är ganska svårt att avgöra hur länge det har legat där. Vi har skickat iväg delarna på undersökning, sa Ulf Karlsson i en intervju med 24Kalmar 2017.

Det framkom senare att likdelarna tillhörde en man som varit försvunnen sedan 2002.

Tidigt misstänktes kvinnans make, som då var 56-år. Han häktades initialt för människorov, vilket senare ändrades till mord. Eftersom kroppen aldrig hittades fanns det inte tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal. Däremot dömdes mannen till tre års fängelse för grov kvinnofridskränkning, olaga hot samt misshandel.

Efter tiden i fängelset flyttade mannen från Kalmar. Han har hela tiden förnekat inblandning i hans hustrus försvinnande.

Den så kallade preskriptionstiden för mord och dråp, som tidigare var 25 år, togs bort 2010. Vilket innebär att alla mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 – fortfarande är öppna.

Ett annat så kallat kallt fall som är under utredning är mordet på 24-åriga Annelie Ojonen som försvann från Färjestaden för 21 år sedan.

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se Tipsformulär: Polisen i polisregion SydTelefon: 114 14, be om att få prata med polisens kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion syd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar