Polisen varnar: ”De är extremt skickliga"

"De som begår detta brott är högaktiva just nu – och alla riskeras att drabbas", säger polisens pressinformatör Nils Norling.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En ny typ av bedrägeri har dykt upp den senaste tiden. Varje dag trillar det in cirka tio till femton anmälningar och totalt har polisen fått in nära 2 000 anmälningar som kopplas till samma bedrägerihärva.

Bara i region Syd har man upprättat 695 anmälningar under 2018 – och nu utfärdar polisen en varning.

– Det har skett en stor ökning den senaste tiden. De som begår detta brott är högaktiva just nu och alla riskerar att drabbas. Vi önskar att informationen når ut till alla och att man tar sig tid till att informera sina föräldrar och vänner om det, säger polisens pressinformatör Nils Norling.

Bedragarna ringer och säger att de är från ett företag, vilket kan vara allt från ett telefonbolag, en bank eller en hemelektronikkedja. I samtalet hävdar man att någon försökt göra en överföring eller ett köp med målsägandes uppgifter och att man behöver logga in på sin bank för att kontrollera detta.

– Det som skiljer sig mot tidigare fall är att de ger ett väldigt seriöst och professionellt intryck. De är väldigt talföra, skickliga och förtroendeingivande. De kan även säga att de kommer koppla över samtalet till en kollega som har ett annat expertisområde – allt för att ge intryck av att de är seriösa, säger Nils Norling och fortsätter:

– Vi har fått in cirka 2 000 anmälningar och det är fördelat över hela landet – och vi får dagligen in fler anmälningar.

Bland de drabbade nämns en kvinna som lurades att logga in på sin bank – bedragarna kom åt hennes uppgifter och försökte föra över hela 800 000 kronor.

– Men tack och lov lyckades banken stoppa det, så hon blev inte av med några pengar. De här personerna ger sig oftast på äldre personer, men det kan hända alla och det pågår just nu. Det är viktigt att veta att inget företag kräver att man ska logga in på detta sätt. Om de säger något annat så ska man börja ana oråd och lägga på luren, säger Nils Norling.

Men bedragarna har även en annan metod – för att framstå som trovärdiga.

– De lyckas "spoofa", vilket innebär att det ser ut som att de ringer från något institut. De förfalskar numret de ringer från och det tillför ytterligare en dimension av seriositet. De är extremt förslagna människor som är ganska tekniskt skickliga, säger Nils Norling.

Hur arbetar polisen med att hitta de skyldiga?

– Det är, som alltid, viktigt att försöka få in så mycket uppgifter som möjligt för att få en koll på omfattningen av brottet. Vi tittar på tillvägagångssättet och försöker göra olika kopplingar för att förhoppningsvis kunna spåra samtal och komma närmare misstänkta gärningspersoner. Det jobbar vi med över hela landet.

Hur stora belopp har de kommit över?

– Jag har ingen exakt summa, men i ganska många fall har de tyvärr lyckats föra över pengar. Det handlar ofta om äldre människor som blivit lurade på pengar som de har sparat eller vill leva av på ålderns höst. Detta är ett riktigt fult brott. Kom ihåg att inget seriöst företag kräver att man ska lämna ut uppgifterna, säger Nils Norling.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar