Polisen varnar: "Vi behöver nu allas hjälp"

Under tisdagen gick polisen ut med en ny varning på sin Facebooksida.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Varningarna om bedrägerier fortsätter hagla in jämt och ständigt. Myndigheter och stora företag har flera gånger det senaste året gått ut med varningar om olika former av bedrägerier.

Nu går polisen ut med en ny varning på sin Facebooksida och varnar för så kallade vishing-bedrägerier, en förkortning av "voice phishing".

Det betyder att bedragare ringer upp och utger sig för att ringa från bank eller en myndighet, till exempel polisen. Ofta påstår bedragaren att det pågår ett bedrägeri för att du ska bli stressad och vilja hjälpa till att stoppa det.

Därefter ber den som ringer att du ska identifiera dig via bankdosa eller bank-id. Bedragaren säger då till exempel att något gick fel och laddar samtidigt ner ett nytt BankID i ditt namn.

Du upprepar nu din åtgärd med ditt mobila BankID – det är i alla fall vad du tror. I verkligheten har du precis skrivit under ett nytt mobilt BankID som bedragaren kan använda för att tömma dina konton. 

"Vi behöver nu allas hjälp att sprida kunskap om hur man ska agera om man får ett sådant här samtal", skriver polisen Lotta på Facebooksidan "Polisen - bedrägeri".

Polisen uppmanar att framförallt tänka på följande saker:

1. Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

2. Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran – om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar