Laddar

Polisens tips: Så får du tillbaka stöldgodset

På tisdagen gick polisen ut och varnade för en inbrottsliga som härjar i länet. Nu kommer de med med en uppmaning för hur man kan göra det svårare för tjuven.

delningar

Polisen får dagligen in anmälningar om misstänkta stölder och hälerier. För att brottsoffret ska få tillbaka stöldgodset måste åklagaren kunna visa för tingsrätten vilka varor som tillhör offret, och inte gärningsmannen.

Om det saknas märkning och dokumentation kan det vara svårt att få tillbaka det som är stulet.

Nu kommer polisen med fyra konkreta tips över vad du kan göra för att försvåra för tjuvarna och underlätta polisens arbete.

”Information om att det finns tre varv med röd tejp runt handtaget på din motorsåg kan bli lika viktigt som modellbeteckningen”, skriver polisen på sin Facebooksida.

*Fotografera och spara bilderna. Detta gäller till exempel smycken, kapitalvaror och verktyg. Fota ett identifierande nummer och spara bilden hos en bekant eller på jobbet.

*Märk elektronik och elverktyg. Skriv, rista in eller sätt ut en annan märkning på verktyget, samt fota av och spara bilden. På så sett kan du enkelet bevisa att verktyget kommer från dig.

*Gör snabbt en polisanmälan. Du ska också komplettera med en detaljerad lista över vad du saknar, så snabbt det går. Polisen behöver veta märke, modellbeteckning, serie-/ramnummer och om det finns utmärkande detaljer.

*Städa inte på brottsplatsen. Om du har varit utsatt för ett inbrott, rör inget på platsen förrän en polispatrull har varit där. Det kan finnas spår som kan dokumenteras.

Relaterade artiklar