Laddar

Polisens varning: Så stoppar du biltjuven

Med tjuvarnas nya taktik går inbrottet snabbt – så undviker du att drabbas.

delningar

Många förvarar bilnycklar och värdesaker i hallen. Men nu uppmanar polisen allmänheten att tänka om. Den nya typen av inbrott sker snabbt då tjuvarna är på jakt efter en sak – bilnycklarna i hallen. Sedan är det bara att köra iväg i den stulna bilen, rapporterar TT.

– Det här tillvägagångssättet har inte jag varit bekant med tidigare. Man bryter upp en dörr eller slår ut en ruta och struntar i att man eventuellt väcker de som finns därinne. Man räknar med att få med sig det man är ute efter, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till TT.

Flera bilar har stulits på detta sätt i Stockholmsområdet under de senaste månaderna, men trenden för sig påmind även i resten av landet.

 

– Förra veckan hade vi ett fall där man till och med ratade plånboken som låg bredvid bilnycklarna, säger Sven-Erik Olsson.

Biltjuvarna är oftast ute efter mer exklusiva bilar som till exempel sportbilar och stadsjeepar. Vad som sedan händer med bilarna är oklart. Men polisen har sina misstankar om att de fraktas från Sverige eller används som flyktfordon vid andra brott.

Folksam har listat några tips på hur du kan undvika tjuvarna:

Byt lås när du flyttar in någon stans och se till att alla ytterdörrar har godkända lås.

Fönster som kan nås från markplan bör också ha lås.

Förvara inte värdesaker synliga från fönster eller precis innanför ytterdörren.

Lås dörren även om du är hemma då tjuven kan komma åt saker i hallen trots att du befinner dig i lägenheten.

Relaterade artiklar