Pontus sätter siktet på Paralympics

För sju år sedan började Pontus Andersson spela tennis och nu är största målet att få vara med i OS i Paris år 2024.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Pontus Andersson fick upp ögonen för tennis när han var på ett idrottsläger för cirka sju år sedan tack vare en tränare där som peppade honom. Han fick testa på många olika sporter men det var tennisen och innebandyn som han fastnade för.

–Det är tennis jag spelar som huvudsport och jag håller fortfarande på med innebandy för skojs skull men man kan komma längre i tennis än i innebandy, säger Pontus.

Det längsta man kan komma som tennisspelare är att få vara med i OS, Paralympics, och det är givetvis det som är Pontus största mål.

– Mitt mål har alltid varit att få vara med år 2020 i Tokyo men det känns som att det kommer bli tufft så nu satsar jag istället på Paris 2024. Det gäller att tävla mycket och vinna en massa småturneringar på vägen för att komma dit så vi får se om man lyckas eller inte.

 

På meritlistan kan Pontus bland annat rada upp ett SM-silver och ett SM-guld i dubbel. När han vann guld tävlade han tillsammans med Sveriges bästa herrspelare, Stefan Olsson, som även är sjua i världen och vann Wimbledon i somras.

Vad är din styrka som tennisspelare? – Jag skulle säga min serve. Den är det bästa jag har men man måste nöta mycket och det blir några timmar i veckan med bollmaskinen där jag bara tränar på serven. Får man till en bra serve kan det bli en enkel poäng.

Och vad är det du måste jobba mer på? – Jag vill bli mer säker och jämn i mina slag. Mitt bästa slag är bra men det är inte ofta jag gör det slaget. Sen måste jag träna på mitt psyke också, jag blir så nervös när jag spelar matcher. Ofta är det värre när jag en sämre spelare än mig själv för jag vet att jag borde vinna, svarar Pontus.

I rullstolstennis är det exakt samma regler som i stående tennis förutom att bollen får studsa två gånger innan man måste slå över den till andra sidan. Idag tränar Pontus mot stående spelare vilket kan vara både positivt och negativt.

– När man sitter ner hinner man inte alls lika mycket som en stående. Vi kan inte svänga lika snabbt som de vänder på sig men det innebär också att man får kämpa så mycket hårdare för att slå dem. Jag gillar att utsätta min kropp för att bli helt slut, jag mår bra av det.

Pontus går sista året på gymnasiet och efter studenten hoppas han kunna lägga ännu mer tid på tennisen för att kunna nå toppen. Men han hoppas också kunna jobba halvtid då det inte är billigt att åka iväg på turneringar där de viktigaste poängen går att vinna.

– Förutom resekostnader så är stolen som jag sitter i dyr. Den kan kosta upp mot 55 000 kronor och jag är helt beroende av sponsorer för att ha råd med att köpa en.

Än så länge är det några år kvar innan det är dags för Paralympics i Paris och innan dess är det SM i Helsingborg som gäller. Dit åker Pontus den 8-10 december för att försöka få med sig en medalj hem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar