Laddar

Postnord stänger Kalmarterminaler

Fram till 2019 ska Postnord göra stora förändringar i bland annat Kalmar. Omorganisation väntas spara 1,6 miljarder kronor per år.

delningar

Istället för tre postterminaler i Kalmar ska Postnord i framtiden ha en. Den nya blir en så kallad distributionshubb där allt i från brev till reklam ska samlas, rapporterar Östra Småland.

Privatposten är i princip utraderad och allt fler företag går över till e-fakturor. I stället har vi e-handeln som hela tiden växer samtidigt som matkassarna tillkommit, och det tror vi bara kommer öka i framtiden, säger produktionsområdeschefen Robert Andersson.

Det är oklart var den nya hubben kommer att ligga. Företaget har inlett en förstudie för att ta fram den bästa platsen. Det kan bli både en ny etablering eller en utbyggnad av någon av de nuvarande terminalerna.

– Hittills har det funnits brevbärarkontor på landsbygden där brevbärarna själva sorterar all post innan de påbörjar slingan. I framtiden kommer all sortering ske i hubben och sedan levereras färdiga slingor ut till olika depåer, säger Robert Andersson.

I dagsläget har Postnord ett 100-tal anställda i Kalmar men det väntas inga större neddragningar. Den stora omorganisationen ,som företaget redan har inlett, väntas ge besparingar på 1,6 miljarder kronor per år.

Liknande hubbar som den som ska skapas i Kalmar finns redan på plats i Växjö och Östersund.