Premiärföreställningen bryter normer när nya Byteatern ska invigas

En profil från vintergatan och en kvinna som gestaltar Hamlet. "Det är lite att ge sig på ett stenblock och försöka sparka loss en staty", säger Daniel Rylander.

delningar

I september ska nya Byteatern stå färdig i Kalmar. En teater där man vill kunna locka en bred publik för både barn och vuxna. Invigningsföreställningen beskrivs som en förvandlad teaterexpidition av Pelle Hanæus, tidigare känd som Henrik i TV-serien Vintergatan.

Föreställning heter just Förvandlingar och bygger delvis på Shakespeares Stormen. Till sin hjälp kommer han att ha musikerna ODE som består av Emilia Amper tillsammans med Olle Linder och Dan Svensson.

– Det är ett äventyr där man får komma in och uppleva scenkonsten med hela kroppen. Det som är häftigt med teater för mig är att man är i samma rum som de som spelar. I den är föreställningen kommer vi bjuda in publiken i ett magiskt teaterrum. Det ska inte vara som att man sitter utanför och tittar in utan man är mer inne i det. Omgiven av musik och ljuseffekter, säger Hanæus.

Du som kommer utifrån, vad betyder en sån här teater för en stad som Kalmar?

– Det jag har hört om Byteatern är att de åkte runt med båt längs kusten och la till i Kalmar och gav sig själva fem år här. Man lyckades etablera sig även om folk tyckte att de var konstiga typer. Sen landade det i en stadsteater som folk kan vara stolta över och associera Kalmar med. Kalmar är en ett bra ställe där det finns ett universitet, en stor teater och ett konstmuseum. Sådant som moderna stadsplanerare förstår att det är viktigt för en stad för att få folk att flytta hit och stanna.

Öppningsföreställningen har premiär den 16 november. Då ska världens mest kända hämnddrama sättas upp, kanske världens mest spelade teater, Hamlet. En två och en halv timme lång föreställning som nu främst ska vända sig till den vuxna publiken. Den ska regisseras av ingen mindre än teaterchefen Daniel Rylander. Han är optimistisk inför uppgiften.

– Det är lite att ge sig på ett stenblock och försöka sparka loss en staty. Men samtidigt tycker jag att jag har en ganska bra personlig krok där jag har en nyckel som jag kan låsa upp Hamlet med på det sättet jag vill ha det. Hamlet är spelad så himla många gånger. Det gör att det blir en frihet, man kan göra nästan vad som helst, menar Rylander.

I pjäsen ska omkring 20 spelas. Dessa ska gestaltas av Agnes Forstenberg, som ska vara självaste Hamlet. Men också Agnes Hargne Wallander, Edvin Bredefeldt, Ulf Montan och Irma Jämhammar.

– Den är nog den mest spelade av alla pjäser i hela världen. Det är pjäsernas pjäs, och vi ska gräva djupt i frågan vad det är att vara man och människa. Det är inte så ofta Byteatern spelat klassiker, men nu har vi möjlighet till det, säger Rylander.

Vad erbjuds man för en teater när ni gör Hamlet?

– Man erbjuds en ganska lekfull teater. Jag tror att det finns mycket i den här föreställningen av Hamlet som kommer att överraska och vara ganska underhållande. Den kommer att handla ganska mycket om mansrollen. Om det är något som debatteras i vår tid så är det mansrollen. Det handlar om förväntningar som är Hamlets stora dilemma. Vi tydliggör också Hamlets och Ofelias kärlekshistoria. Sen är det ju inte varje gång man ser Hamlet spelas av en kvinna, naturligtvis. Att se Hamlet spelas av en kvinna kommer att sätta igång tankar.

Daniel Rylander räds inte av utmaningen av att sätta upp Hamlet.

FAKTA

6-7 september: Föreställningen Förvandlingar, öppet hus.

16 november: Premiär för Hamlet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar