Laddar

Prisad konditor öppnar nytt bageri i Färjestaden

Lagom till jul kan hemvändaren Fredrik Johansson Wingqvist ta emot de första gästerna. "Hög kvalité och bra råvaror kommer att vara i fokus för mig.

delningar

Ölänningen Fredrik Johansson Wingqvist lämnade Öland för cirka 20 år sedan. Efter ett tiotal år med jobb på olika konditorier i Stockholm har 31-åringen nu bestämt sig för att flytta ”hem”.

I lokalerna vid Hamnplan där restaurangen Seasalt lounge har hållit till pågår nu renoveringar för att göra om den till ett bageri. Den prisade konditorn Fredrik Johansson Wingqvist har bland annat vunnit OS-guld 2012 med Stockholm culinary team.

– Jag kommer att främst inrikta mig på bröd, bullar och kakor och sedan utveckla det därifrån. Hög kvalité och bra råvaror kommer att vara i fokus för mig, säger Fredrik.

Vad fick dig att lämna storstaden och öppna konditori på Öland?

– Någonstans i bakhuvudet har jag haft en tanke om att öppna eget i framtiden. Sedan dök den här lokalen upp och om jag ska ha något på Öland så ska det vara i hamnen. Det blev så nu och det är jag jätteglad för.

Hur känns det att båda flytta hem och samtidigt bli egen företagare?

– Det är lika bra att ta allt på en gång, det får lösa sig, säger Fredrik med ett skratt.

– Det har varit förvånansvärt bra respons. Alla man pratar med tycker att det är väldigt kul att jag ska öppna. Det känns härligt att man är välkommen.

Till att börja med blir det ungefär fem bord inomhus och större delen av försäljningen blir att ”ta med sig”. Men under turistsäsongen kommer konditoriet att ha en uteservering och antalet anställda ökar från 1,5 till cirka 6,5.

– Vi ska försöka utnyttja när det är mycket folk nere i hamnen. Nu är målet att kunna öppna i början på december och få lite jul med lussekatter och så, säger Fredrik Johansson Wingqvist.

Relaterade artiklar