Laddar

Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Medeltidsärter gör comeback när Calmar Falafel vinner pris i tävlingen Matverk Öland.

delningar

Ölandsborna kan vara stolta över sin matkultur. Nyligen skrev 24Kalmar om hur Mona och Christer Fredriksson från Smakglädje tog SM-guld i Svenska Mästerskapen i Mathantverk i Åre.

Nu har Robert Petersson, köksmästare på Calmar Falafel, blivit korad årets vinnare i Matverk Öland och därmed gått vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, säger Robert Petersson.

Enligt juryns motivering bjöds det på ”En öländsk falafel på gråärt med en spännande och unik textur där Öland möter mellanöstern i härlig kryddkombination”.

Öländsk gråärt har en lite nötig smak och var mångas basföda förr i tiden. Det var framförallt under medeltiden och fram till 1800-talet som den odlades och gråärtan innehåller mer protein än kikärtor.

– Det var väl vår potatis, innan potatisen kom. Sedan blev den utkonkurrerad av kött och potatis, säger Robert Petersson.

Idéen bakom Ölandsfalafeln var en kombination av att vilja vara djur- och miljövänliga. Med närodlade ärter och kravmärkt vitlök, berättar Robert Petersson att Calmar Falafel erbjuder Kalmars första helveganska meny.

I dagsläget finns Calmar Falafel endast som foodtruck men det finns planer på att bli vegansk grossist till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.