PRO utökar verksamheten: "Funnits ett vakuum"

Föreningens nya styrelse. Övre raden från vänster, Helmuth Petersson, Monica Bäckström, Lars-Anders Ulfheim och Björn Thorell. Nedre raden från vänster, Ewy Thorell, Margaretha Adolfsson och Annika Elmlund. - Foto: Mattis Andersson

Bildar ny förening med fokus på kultur. "Måste ta tag i det".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

PRO i Kalmar län stoltserar med cirka 13 600 medlemmar. Inom föreningen gör man allt möjligt. Man träffas för fika, reser och anordnar en mängd aktiviteter. Nu har man tagit ännu ett steg och bildat en ny förening för att den kulturintresserade pensionären.

– Det har funnits ett vakuum. Det finns andra PRO-föreningar i Sverige som har en kulturförening. Vi kände att vi måste ta tag i det här med kulturen, säger Anders Persson, ombudsman för PRO.

Föreningen kommer att kallas PRO Kultur i Kalmar län. Detta ska vara en länsövergripande förening med inriktning mot kultur i alla dess former. Man menar att det inte är någon traditionell förening, utan en så kallad konceptförening.

– Det är viktigt i PRO att värva nya medlemmar. Men också att behålla de vi redan har. Vi vill skapa en trygghet och gemenskap. Detta ska inte vara något som konkurrerar med PRO, det ska vara ett komplement. Vi bor ju också i ett väldigt kulturberikat län, säger Margaretha Adolfsson som utsetts till ordförande i den nya föreningen.

Just nu är man i ett stadie där man tagit fram en styrelse och arbetar med planering. En hemsida är på väg och man har börjat med medlemsrekrytering.

Man har bland annat slutit samarbeten med med Kalmar teaterförening, Byteatern och Kalmar slott. Man kommer även att visa upp sig på seniormössan på Guldfågeln Arena den 20-21 februari.

I styrelsen finns både gamla PRO-medlemmar men även en rad nya medlemmar som anslutit tack vare kultursatsningen.

– Jag hade aldrig funderat på PRO innan. Det fanns så mycket annat med vänner och så. Men det här är verkligen något helt annat. Det finns annat än gym och idrott som berikar livet, som just kulturen. Även om jag själv också går på gym, säger Annika Elmlund med glimten i ögat.

Annika är tillsammans med Monica Bäckström helt ny i PRO. Monica har ett stort kulturintresse, framförallt när det kommer till musik. Detta lockade henne till den nya satsningen. Det enda kravet för att vara med i föreningen är att man är medlem i PRO och betalar en medlemsavgift på ynka 50 kronor.

Hur kommer ni göra för att nå ut till pensionärer?

– Vi kommer att ha en hemsida. Sen kommer vi ha annonser och även rekrytera internt i PRO. Sen är mun till mun-metoden väldigt bra, säger ordförande Adolfsson.

FAKTA

PRO Kalmar län består av 12 samorganisationer, en i vardera av länets kommuner, med totalt 62 föreningar och drygt 13 000 medlemmar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar