I samarbete med annonsör

Prova på glasblåsning – en unik upplevelse för hela familjen i Orrefors Park

Stora och små glasblåsare välkomnas till Orrefors Park för att prova den anrika glasblåsarkonsten. 

delningar

Få platser är så fyllda med historia och kultur som Orrefors Park. Glasbruket med anor från mer än hundra år tillbaka är idag en populär destination för både semesterfirare och lokalbor som lockas av den historiska glaskonsten, bruksmiljön och aktuella utställningar. 

Många är också de som besöker Orrefors Park för att själva få prova på att blåsa glas – en aktivitet som passar hela familjen och är spännande för både de minsta och äldsta.

Glasblåsningen sker i utomhusglashyttan som dessutom är Sveriges första i sitt slag.  Den som vill prova på att blåsa kan välja mellan att skapa olika konstellationer i glas. Däribland ett trollspö, en skulptur, en trädgårdskula, en vas eller ett glas. Vad besökaren väljer beror på smak och ålder. 

När 24Kalmar är på besök är kompisarna FridaGustaf och Charles på plats och har precis blåst färdigt. Barnen har fått möjlighet att prova sommaraktiviteten som drar igång veckan efter midsommar. Vi får en pratstund med de när de samlats för att fika efteråt.

Gustaf, Frida och Charles fick äran att prova på glasblåsning innan säsongen drar igång.

Frida berättar om hur hon bar sig åt när hon blåste en kula och ett trollspö. 

– Man blåser i en pipa och sen snurrar man på själva pipan och sen fixar man lite. Sen kan man göra lite andra saker med.

Glasblåsning kräver precision och koncentration.

För Frida var det inte första gången hon provade på glasblåsning, men för Charles och Gustaf var det premiär. 

– Det var jättekul! Man måste tänka på att varken blåsa för snabbt eller för långsamt, säger Charles. 

Gustaf håller med; 

– Det var jätteroligt att blåsa. Det är viktigt att man tänker på att inte stressa. Vi fick också välja färg på kulan och då valde jag röd och gul som Spaniens flagga.

Barnen assisterades av Glasmästaren Johan Nilsson, som kommer att vara på plats i Orrefors Park under sommaren. 

– Barnen tycker det är superkul, men ibland är det lite blandade känsor från föräldrarna som tror att det är farligt och att man kan bränna sig. Självklart är det ingen lek, men det är ett skapande som vilket som helst. Vi förklarar tydligt för barnen vad man kan och inte kan göra och faktum är att de ofta lär sig fortare än föräldrarna gör, säger Johan och skrattar.

Glasmästaren bekräftar att glasblåsningen besöks av alla åldrar, men de minsta bör ha fyllt fyra eller fem år så att de förstår instruktionerna. 

Glasmästare Johan Nilsson är van vid att assistera glasblåsare i alla åldrar.

– Därifrån går åldersspannet i fritt fall uppåt! Vi har besökare i alla åldrar och från alla delar av världen, säger Johan Nilsson.

I sommar har Orrefors Park öppet sju dagar i veckan med glasblåsning fram till klockan 17 på vardagarna med start veckan efter Midsommar. Även på Midsommarafton håller man öppet till klockan 13. 

Den 1 juli är det dessutom premiär för Glasverandan där besökarna kommer att kunna avnjuta något ett glas öl eller vin i samband med besöket på Orrefors Park. 

Glasblåsning för familjen:

Två vuxna och två barn med instruktioner från glasmästaren inklusive kaffe/the, läsk och glass från Rugstorp – en lokal bondgård som gör glass på mjölk från egna kor.

Pris: 1500 kr/familj (endast glasblåsning för 2 barn 500 kr)

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar