Laddar

Publikfesten Ironman – ”Det är gåshudsmäktigt”

Ironmantävlingen lockar inte bara väldigt många deltagare, utan även en hel del publik till Kalmar.

delningar

Deltagarna i Ironman sprang tidigt imorse ut i vattnet för att inleda årets tävling. Den extrema uthållighetstävlingen kräver mycket av de deltagande, där all extra hjälp uppskattas. Hejaropen och applåderna från de tusentals i publiken som stationerat sig längs tävlingens banor är en sak som kan få de tävlande att känna lite medvind. I publiken finns det entusiaster som vill heja fram de tävlande, men även nära och kära som stöttar sina tävlande respektive.

På en gräsplätt bakom växlingen från simbanan till cykeldelen sitter Tobias med ett stort sällskap och fikar, i väntan på att deras tävlande ska komma tillbaka från cykelturen på Öland.

– Vi behövde lite energi till att kunna heja, säger Tobias.

I sällskapet sitter barnen och respektive till de tävlande islänningarna Sverrir, Ingi och Ingvar. Även vänner till de tävlande.

– Det är skönt att känna stämningen här omkring under Ironman, säger Tobias.

Från Gotland står barnen Jesper och Stella med mamma Karin i tryckta tröjor med texten ”Heja pappa Johan vår egen Ironman” och hejar. Pappa Johan är mitt i tävlingen och ligger i god fas med målet att klara tävlingen på under 13 timmar.

– Han var här 2015 när det blåste så förfärligt när han tävlade. Så i dag är det en revansch, säger Karin.

Precis som i dag var familjen även med till Kalmar och hejade då, för att stötta pappa Johan under tävlingen.

– Det är jättehäftigt här, säger Jesper. Och Karin fyller i.

–Det är gåshudsmäktigt. Det är verkligen häftigt och festligt här i Kalmar under den här helgen.

I publiken som hejar finns det plakat med olika namn och ramsor riktade mot de tävlande. Publiken gör sitt bästa för att heja fram de tävlande, både tävlande som de känner och främlingar som krigar fram under extremtävlingen. Med plakaten ”Jag hejar på Robert” visar döttrarna Lova och Klara tydligt vem de hejar på. Pappa Robert.

– Vi har våra skyltar och skriker även ”Heja pappa” till honom, säger Klara.

Tillsammans med mamma Piia vill de hjälpa honom under målet på 12 timmar. Men även heja på de andra tävlande.

– Vi hejar på många under tävlingen, men framförallt på Robert, säger Piia.

Kalmariterna Anette och Björn bor bara ett stenkast från växlingen mellan simning och cykel. De tog sig ner till banan redan vid starten, för att se de tävlande kasta sig iväg i simbanan.

– Det är häftigt med så många nationer som är med och tävlar, jag tror det är över 50 olika, säger Anette.

Vad är tjusningen med att vara publik under Ironman?

– Det är som en folkfest och även allting runt omkring. Sen att det även är i centrala Kalmar så kan man se mycket av tävlingen, säger Anette.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.