Laddar

Räddningsaktion av hemlösa katter på Moskogen: ”Finns mellan 40-70 stycken”

Nu ber man om hjälp från djurvänner i Kalmar som kan tänka sig öppna upp sina hem tillfälligt för katterna som räddas.

delningar

Just nu pågår en räddningsaktion av de hemlösa katter som håller till på Moskogens avfallsanläggning strax utanför Kalmar.

– Det var en lastbilschaufför där som hörde av sig till oss då han hade observerat att det fanns kattungar där ute, säger Frida Roslund från Kattkommando Syd.

Hon tog kontakt med Moskogen och KSRR som bjöd in Frida och hennes kollega Berndt Berg för att inventera antalet katter och det visade sig finnas en hel del där.

– Det var jättemånga katter. Det är svårt att säga ett exakt antal, eftersom de springer runt och gömmer sig, men mellan tummen och pekfingret så skulle jag säga att det var runt 40-70 stycken.

KSRR gav Frida och hennes kollega grönt ljus att köra på med insatsen att försöka fånga in så många katter som möjligt under två veckor. De får vistas på avfallsanläggningen på kvällar och helger när det inte pågår någon verksamhet där.

– Första kvällen vi var där lyckades vi fånga in fyra katter. Det visade sig att en av dem var kastrerad och ID-märkt. Efter lite efterforskning hittade vi ägaren och det blev en mycket lyckad återförening. Teorin är att katten gått ner i en sopcontainer och sedan hängt med till anläggningen. Vi misstänker att det kan finnas fler katter som har kommit dit på liknande sätt, säger Frida.

Katterna är skygga men nyfikna varelser och för att kunna fånga in dem används godkända kattfällor med en fällucka.

– På detta sättet skadas katterna minimalt. De blir stressade precis när de bli instängda men lugnar sedan ned sig. Vi lägger en filt över buren och för sedan över dem i en transportbur för resan till veterinären.

Frida och Berndt har lyckats fånga in ett 14 katter men behöver nu hjälp från fler kattvänner runt om i Kalmar.

– Om man vill hjälpa till så är bästa sättet att ta hand om en katt tillfälligt tills vi har hittat ett permanent hem åt den. Vi bistår med tips, råd och veterinärskostnader. Sen är vi alltid i behov av donationer och gåvogivare som kan ge både pengar, foder, kattsand med mera, allt är behövligt.

Frida flaggar även för ett annat sätt man kan hjälpa till som kattägare.

– Man ska alltid kastrera, ID-märka och registrera sina katter. Det underlättar vårt jobb om katter skulle rymma iväg och man undviker oönskade kattkullar och så många förvildade katter.

Från början var det tänkt att aktionen skulle pågå fram till söndagen men Frida och Berndt har nu fått förlängt, vilket de är glada över, då samarbetet har fungerat så bra och att de varit så pass diskreta när de jobbat.

– Vi har observerat flera dräktiga honor och många kattungar än vad vi tidigare trodde fanns. Jag hoppas vi lyckas fånga in så många katter som möjligt innan vintern kommer. KSRR och Moskogen har varit väldigt samarbetsvilliga och jag är mycket imponerad över hur stort och välutvecklat deras djurtänk är. De är jättetacksamma över att vi är där och många medarbetare har själva tagit in katter i sina hem. Jag vill skicka med en jätteeloge att de ställer upp så mycket för djuren som de gör. Det är inte alla som tänker på det sättet, avslutar Frida.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.