Laddar

Rapport: Fler handlar på Kvarnholmen

Nya siffror visar att omsättningen i centrala Kalmar fortsätter att öka. "Stadskärnan har blivit vårt nya vardagsrum".

delningar

I december förra året fastslog rapporten Cityklimatet att Kvarnholmen lyckats vända den nedåtgående trenden med färre kunder och butiker i stadskärnan.

Nu visar årets rapport att omsättningen i Kalmar centrum fortsätter att öka. Under åren 2015 och 2016 ökade omsättningen med 1,9 procent.

– Kalmars stadskärna har likt övriga svenska stadskärnor varit under stor konkurrens från e-handel och externa handelsområden men årets mätning visar att den totala omsättningen fortsätter att öka och än fler arbetstillfällen skapats vilket är väldigt glädjande, säger Karl Holst, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar, i ett pressmeddelande.

Den ökade omsättningen härleds främst till den blomstrande hotellnäringen (ökade med 13,1 procent) och dagligvaruhandeln (ökade med 2,4 procent).

– Stadskärnan har blivit vårt nya vardagsrum där vi allt mer träffas för att umgås och för att få upplevelser. Men en levande stadskärna är också betydelsefull för stadens tillväxt och attraktivitet. Därför är det viktigt att stadens intressenter fortsätter samverka för att utveckla stadskärnan så att köpkraften ökar, utvecklar nya handelsytor och lockar nyetableringar till sig. säger Holst.

Av de 52 stadskärnor som ingår i rapporten ökar Falkenbergs (9,4 procent) och Skaras (9,2 procent) omsättning mest. I botten återfinns Uddevalla och Gislaved som båda backar med cirka 2,5 procent.

Om du vill läsa mer om Cityklimatet hittar du hela rapporten här.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.