Laddar

Rebeccas initiativ hyllas: ”Reaktionerna var helt galna”

Hon erbjuder kvinnor skjuts hem på helgen. "Bra att det finns någon som folk kan höra av sig till".

delningar

Kalmarbon Rebecca Persson har bestämt sig för att erbjuda kvinnor och tjejer i Kalmar gratis skjuts hem under kvällar och nätter. Under flera fredagar och lördagar framöver kommer hon finnas tillgänglig på Facebook om någon skulle känna ett obehag på vägen hem och vilja ha hjälp.

– Idén kom ut ganska spontant egentligen. Jag har inte så mycket att göra på helgerna och tycker om att köra bil. Då tänkte jag, varför inte erbjuda skjuts, säger Rebecca Persson och fortsätter:

– Det är bra att det finns någon som folk kan höra av sig till om de känner ett obehag över att vara ute ensamma.

Rebecca Persson, som är 23 år gammal, har själv känt på hur det kan vara att ta sig hem ensam längs Kalmars gator.

– Jag var lite av en festprisse för några år sedan och tog mig hem själv nästan varje kväll. Det är många gånger som killar har skrikit glåpord på bussen, passat på en eller närmat sig en på ett obehagligt sätt. Det var ofta som en bra kväll kunde sluta obehagligt bara på vägen hem.

Hon berättar också att det för hennes del var svårt att höra av sig om hjälp med att ta sig hem då hon inte ville vara till besvär för vänner och släktingar.

– Men det behöver man absolut inte känna med mig utan behöver man hjälp så är det bara att höra av sig, säger Rebecca Persson.

I fredags natt meddelade Rebecca i ett Facebookinlägg att hon fanns tillgänglig under hela natten om någon tjej skulle behöva skjuts hem efter stängningsdags. Inlägget lade hon ut i en Kalmargrupp. Men hon hade ingen aning om hur det skulle tas emot.

– Reaktionerna var helt galna. Jag trodde inte att de skulle bli så uppmärksammat. Folk skrev att det är ett jättebra initiativ som behövs och att det var en god gärning.

 

Rebecca Perssons inlägg i Kalmargruppen på Facebook.  FOTO: Skärmdump, Facebook

På söndagskvällen hade 421 personer reagerat på hennes inlägg och många hade lämnat kommentarer. Helgen som gick var det dock ingen i Kalmar som nappade på erbjudandet.

– Det var två killar som hörde av sig men jag har bestämt mig för att rikta in mig på tjejer. Egentligen är det bara bra att ingen tjej har känt det obehaget att ta sig hem, säger hon.

Varför Rebecca valt att vända sig till tjejer är enkelt:

– Tjejer har oftast inte lika mycket att säga till om som killar. Det man ofta läser om i till exempel tidningar är att tjejer har utsatts för tafsande och våldtäkter. Sedan är jag själv tjej och skulle två okända killar sätta sig i bilen så är jag mer utsatt. Som tjej trivs man bättre och känner sig tryggare med andra tjejer, säger hon.

Att ingen kvinna behövde hjälp just denna helg betyder inte att Rebeccas erbjudande försvinner utan hon har bestämt sig för att vara tillgänglig för skjuts flera helger framöver.

– Jag har tänkt att det får bli på fredagar och lördagskvällar nu ett tag framöver. Då kommer jag att vara kontaktbar hela nätterna om någon skulle känna behov av hämtning, säger Rebecca.

Hon nämner också att det inte behöver röra sig om just skjuts hem från krogen.

– Det behöver inte vara att det har hänt något just efter stängning heller utan det kan vara någon förfest som gått överstyr eller något annat som man vill ha hjälp att ta sig hem från.

Bland annat i Stockholm har liknande initiativ kommit upp under hösten där en kvinna kör hem andra kvinnor gratis från krogen. Är det något som du har inspirerats av? – Det har jag inte hört om men det är jättekul att det är fler som tar initiativ till det här. Har man körkort och bil så är det jättebra om fler kan hjälpa till när det behövs, säger Rebecca.

 

Relaterade artiklar