Laddar

Rebecca om drömjobbet: ”Solen lyser alltid”

22-åriga Rebecca Wikström berättar om sitt spännande yrke. "Blir en jättebra människokännare".

delningar

När vi träffas är 22-åriga Rebecca Wikström, flygvärdinna på BRA, iklädd sin gråa uniform, komplett med rött läppstift och en färgglad scarf runt halsen.

– Jag har fått en helt annan förståelse för yrket som flygvärdinna. När jag började jobba insåg jag att det är så mycket mer än att bara servera, säger Rebecca Wikström.

Braathens Regional Airlines, BRA, har sitt nav i Stockholm men flyger till tolv inrikes destinationer, bland annat HalmstadMalmöKalmar och Göteborg.

Att Rebecca Wikström skulle börja arbeta som flygvärdinna var inget hon hade planerat.

– Jag började här i februari 2016 eftersom det var en nära vän till mig som jobbade här. Det var egentligen inte så jätteplanerat, jag hade inte tänkt att ”det här vill jag bli”, säger Rebecca Wikström.

Rebecca tycker att hon har hamnat helt rätt på BRA.

– Jag älskar mitt jobb. Jag har hamnat på rätt ställe, säger Rebecca och ler.

Vad är det bästa med ditt jobb? – Känslan att det är så många olika roller i yrket, det är väldigt varierande. Det är ett yrke som går under många rutiner och regler men när man är uppe i luften är det kreativt. Det känns som en frihet att komma ovanför molnen. Där lyser alltid solen.

Finns det något som är mindre roligt med ditt jobb? – Passagerare som är lite otrevliga men det är något man måste lära sig att handskas med. Det kan vara att personen är flygrädd, haft strul i gaten eller en dålig dag innan. Oftast är folk väldigt trevliga. Man blir en väldigt bra människokännare, säger Rebecca Wikström.

Vanligtvis har Rebecca fyra inrikesflygningar per arbetsdag.

– Det är skönt, det händer mer och man träffar fler människor under kortare flighter.

En vanlig arbetsdag börjar med att Rebecca kontrollerar sitt schema över passagerare och rutt för dagen. Sedan är det dags för kapten, styrman och flygvärdinnorna att träffas för ett möte där de diskuterar vädret och hur de mår.

Arbetet som flygvärdinna innebär stort fokus på säkerhet och alla flygvärdinnor går teoretiska utbildningar under flera månader.

– Vi får lära oss att hantera många olika situationer: Nödlanda på vatten och på land, hur man ska hantera bränder, passagerare och inte minst det sociala. Det är väldigt uppskattat när vi bjuder på kanelbullar. Det är smågrejer som att det luktar kanelbullar och att korgen som bullarna ligger i är flätad, som gör att man känner sig som hemma.

Efter mötet är det dags att gå ut till flygplanet och göra en första, större säkerhetscheck.

Rebecca Wikström står i bakre delen av planet med en lång säkerhetslista. Hon öppnar alla lådor och fack för att kontrollera så att som behövs finns på plats. I dag har Rebecca knappt tio minuter på sig tills passagerarna ska gå ombord planet.

Det har hunnit bli mörkt ute och regnet öser ner när jag möter passagerarna som är på väg ut till Rebeccas flygplan. Om ett par minuter är de på väg upp ovanför molnen, där solen alltid lyser.

Rebecca Wikström: Ålder: 22 år. Bor: Kalmar. Familj: Mamma och pappa. Intressen: Dans, inredning, resor, umgås med familj och vänner.

Relaterade artiklar