Laddar

Regeringen satsar 200 miljoner på vattenkrisen

Merparten av pengarna, 170 miljoner, öronmärks för en specifik åtgärd. "Det vatten som faller ner rinner ut i havet", säger klimatminister Isabella Lövin.

delningar

På lördagen presenterade regeringen en ny satsning om 200 miljoner kronor för att förebygga framtida torka. Pengarna är en del av höstens budgetpreposition, rapporterar Svt.

Förra sommarens låga grundvattennivåer, inte minst på Öland och i södra Sverige, ligger till grund för den satsning som klimatminister Isabella Lövin (MP), miljöminister Karolina Skog (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lanserade.

– Vi kan stå inför den värsta torkan på hundra år, säger Gustav Fridolin till Svt.

Klimatminister Isabella Lövin: 

– Vi vet att klimatförändringarna innebär att vi får mer torka. Vi har vant oss vid att tänka på torka som någonting som drabbar fattiga länder. Men nu rapporterar Sveriges kommuner låna grundvattennivåer. Bara 14 av 290 kommuner i Sverige rapporterar att de har normala grundvattennivåer.

Den största delen av satsningen (170 miljoner kronor) läggs på att restaurera förstörda våtmarker och skapa nya för att få vattnet att stanna kvar i marken, uppger Svt.

– Vi har dikat ut markerna. Det vatten som faller ner rinner ut i havet i stället för att stanna kvar i marken och bli dricksvatten. 80 procent av våra våtmarker är påverkade av mänsklig aktivitet och en fjärdedel har försvunnit, säger Lövin till Svt.

 

Relaterade artiklar