Laddar

Reinfeldt om terrorhotet mot Sverige: ”Det är klart att vi ska vara oroliga”

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt drog fullt hus i Kalmarsalen under torsdagskvällen – då Kalmarprofilen Pontuz Löfgren hade sin välgörenhetsgala. Oundvikligt kom frågan om terrorhotet mot Sverige. "Det är religiösa extremister som vill förstöra andras frihet", säger Reinfeldt.

delningar

Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt var för andra gången på en vecka i Kalmar. Under torsdagskvällen var han gäst på Kalmarprofilen Pontuz Löfgrens välgörenhetsgala i ett fullsatt Kalmarsalen.

Och givetvis kom frågan upp i paneldebatten på scenen om läget i världen just nu – och det förhöjda terrorhotet mot Sverige. Men han ville inte leka någon ”Gubbe på hyllan”, som pekar med pekpinnen om hur Sverige ska agera i denna situation.

– Jag är försiktig med den typen av resonemang, varje regering lever i sin tid. Jag vill dock påminna om att mycket av det som sker i dag, skedde även då vi styrde Sverige. Vi hade migrationsströmmarna från Afghanistan, Irak och Syrien då. Vi hade även självmordsbombaren i Stockholm. Jag såg tecken i skyn om att det här skulle kunna hända redan då, säger Fredrik Reinfeldt.

När det gäller frågan om Sverige ska stänga sina gränser för flyktingar var Reinfeldt tydlig.

– Det är fel svar att stänga våra gränser, vi kan inte stänga vår del av världen. Det skulle bara slå fel.

Pontuz Löfgren: Är du orolig för terrordåd i Sverige? – Det är klart att vi ska vara oroliga i denna tid. Men samtidigt som det är oroligt i världen, så har världsfattigdomen minskat. Fler och fler människor har fått det bättre och söker frihet. De vill ta sina egna beslut, men hejdas av religiösa extremister, som vill slå tillbaka mot deras frihet. De här religiösa grupperna är destruktiva och tror på vapenmakt och våld, de vill hindra människors frihet.

Kvällen handlade inte bara om elände. Det fanns ett tema under galan, som berörde olika livsöden och livet efter och på väg in i rampljuset.

Bland gästerna fanns tidigare värdetransportrånaren Anders Adali och artisten Gezim Gashi, som kom till Sverige som flykting från Kosovo i treårsåldern och som nu spås en framtid som Sveriges nästa stora musikexport.

– Vi kom till Sverige 1992 och det var en ständig oro för vad som hände i Kosovo. Det var flera nyårsaftnar som vi inte firade, vi visste inte hur våra nära och kära hade det. Det blev en stor lättnad när Kosovo fredförklarades 1999. Det jag minns bäst var våra föräldrars sätt att kommunicera med oss. Efter det har jag lärt mig att vara lojal och visa mycket kärlek, säger Gashi.

Även tidigare fotbollsspelare Henrik Rydström, numera assisterande tränare i Kalmar FF, var med i paneldiskussionen och lockade till skratt hos publiken.

– Jag är inte så mediasugen som folk tror. Jag har tackat nej till ”Fångarna på fortet” och ”Debatt” vid ett flertal tillfällen, sa han och skrattade.

Rydström passade även på att fråga den tidigare statsministern om han var statsminister dygnet runt även när han kom hem till familjen.

– När jag kom hem om kvällarna var mina barn inte ett spån intresserade om pappa haft det jobbigt på jobbet. Det är underbart att kunna ha ett familjeliv och ha ett avspänt förhållande till makt, säger Reinfeldt som även drog en anekdot om livet som fotbollspappa, som drog skrattsalvor hos publiken.

Reinfeldt fick även frågan om det är något han ångrar under sina åtta år vid makten.

– Det kan jag ej påstå, och jag vädjar till er att passa er för att göra efterhandskonstruktioner.

Han tog även upp finanskrisen 2008-2009, som han tyckte att Sverige skötte exemplariskt.

– Sverige är ett av få enskilda exempel på länder som har haft minst känningar av krisen. Titta runt i vår omvärld, där många länder fortfarande lider av den ekonomiska smällen som det blev. Där har Sverige klarat sig bra, säger Fredrik Reinfeldt, som flera gånger under kvällen drog ned mäktiga applåder från publiken.

Avslutningvis var det dags för Pontuz Löfgren att berätta hur mycket pengar som hade kommit in till välgörande ändamål. Pengar som gick till Statsmissionens arbete för att hjälpa barn och unga i utanförskap i Kalmar. 80 000 kronor var summan.

– Tillsammans kan vi göra skillnad, sa en lycklig Susanne Lundström från Kalmar Stadsmission.

Relaterade artiklar