Laddar

Rekordår för småföretagen – men det finns utmaningar

Regionens småföretagare visar hög lönsamhet. "Rapporten är den bästa sedan vi startade för fem år sedan".

delningar

Småföretagen i Kalmar och på Öland går bättre än på flera år. LRF Konsults lönsamhetsbarometer visar att företag med mellan 1-15 anställda har ökat sin lönsamhet med 22 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Siffran är något högre än rikssnittet.

– Det är rekordstarkt. Rapporten är den bästa sedan vi startade för fem år sedan och det är fantastiskt roligt, säger Enar Edvardsson, redovisningskonsult på LRF Konsult Sydost.

Överlägset sämst lönsamhet (tio procent) visar småföretagen i Stockholm. Anledningen är de höga löne- och hyreskostnaderna.

– Det är riktigt dåligt i jämförelse med de andra. Man har höga personalkostnader och andra kostnader som gör det svårt att bedriva sådan här verksamhet i Stockholm, säger Edvardsson.

Den största anledningen till att småföretagen i Småland och på Öland visar högre lönsamhet än på flera andra platser i landet beror på att lönekostnaderna har sjunkit – något som Edvardsson inte enbart ser som någonting positivt.

– Personalkostnaderna har sjunkit i relation till omsättningen. Kanske har man inte kunnat anställa rätt kompetens och i stället har man fått nöja sig med andra personer. Det är den negativa sidan, säger han och tillägger:

– Det kan också vara relaterat till att man får bidrag för en del anställda och då blir det lägre kostnader. För procentuellt sätt ska ju lönerna öka.

För att lönsamheten för de cirka 900 småföretagen i regionen ska fortsätta att öka finns flera framtida utmaningar. Utvecklad kommunikation och infrastruktur, befolkningstillväxt och att examinerade studenter från Linnéuniversitetet stannar i området är några av dem.

– En bra tågförbindelse mellan Växjö, Emmaboda, Nybro, Smedby och de här stationerna innebär att folk kan tänka sig att pendla åt bägge håll.  Kommunikationerna är viktiga för att det ska bli lyckat, säger Göran Persson, kontorschef på LRF Konsult Sydost.

LRF Konsults lönebarometer

Region med störst lönsamhet: Södermanland och Gotland (25,4 procent) Region med lägst lönsamhet: Stockholm (10 procent) Småland/Öland: 22 procent Riksgenomsnittet: 21 procent

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.