Laddar

Rekorddyra elpriser – så oroliga är svenskarna

Så förväntas framtida elpriser utvecklas.

delningar

Mer än var femte svenskt hushåll känner oro varje månad när elfakturan kommer. Det visar en ny undersökning av energianalysföretaget Greeneley.

Enligt undersökningen beror det på framförallt ökade elpriser som tillsammans med en ovanligt kall vinter har lett till ökade elkostnader för hushåll runtom i hela Sverige.

Trots den senaste veckans högtryck och vårvärme i många delar av landet, håller sig det nordiska elpriset på en relativt hög nivå. Som vi tidigare har rapporterat, var det nordiska elpriset under mars månad det högsta sedan 2011, på grund av kylan.

Enligt elbolaget Bixia så har elpriserna under 2017 samtidigt varit de högsta på fyra år. Priserna förväntas dessutom öka framöver, enligt Greenely.

Under den kalla vintern är elfakturor på runt 5 000 kronor inte ovanliga för svenska villaägare. Elnätsbolagen har samtidigt valt att höja sina avgifter med flera tusenlappar per år för ett vanligt villahushåll vilket har varit en ytterligare bidragande faktor till den ökade oron.

De ökade elnätsavgifterna är något som oroar de flesta hushåll. Undersökningen visar också att över 70 procent av hushållen oroar sig för ytterligare höjning av elnätsavgifterna.

Energimarknadsinspektionen har uppmärksammat detta och har därför lagt fram en rapport till regeringen med rekommendationer kring hur man ska ta tillvara på kundernas intressen och begränsa hur mycket elnätsbolagen kan höja sina avgifter.

Relaterade artiklar