Laddar

Rekordmånga asylbeslut – så många tog Kalmar emot

Migrationsverket har under år 2016 tagit rekordmånga beslut om asylärenden. Det blev totalt 112 000 stycken, varav majoriteten fick ett positivt besked. Så många tog Kalmar emot.

delningar

Migrationsverkets handläggare har haft fullt upp under det gångna året. Cirka 112 000 beslut om asyl har de hunnit ta, varav 77 procent av de sökande fick ett positivt besked om uppehållstillstånd.

Orsaken till den stora mängden beslut är att Migrationsverket har gjort en kraftsamling efter att antalet asylärenden vuxit från år 2015. Målet var att korta ner handläggningstiderna.

– Vi har höjt vår förmåga, och det är mycket glädjande att vi kunnat ge så många människor ett beslut i deras asylärenden. Men fortfarande väntar fler än 70 000 asylsökande på beslut, säger vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvig i ett pressmeddelande.

En stor del av de asylsökande är personer som är flyktingar, som behöver skydd och som har anhöriga boende i landet. Ett stort antal kom också till Sverige för att studera och för att arbeta.

De nyanlända som har fått uppehållstillstånd, får också möjlighet att bosätta sig i någon av landets kommuner. Bostadsbristen har gjort det svårt på många platser att ordna lägenhet. Det innebär att cirka 14 000 människor med giltiga uppehållstillstånd nu är bosatta i i boenden som Migrationsverket har ordnat.

Totalt har Kalmar kommun tagit emot cirka 295 flyktingar, som fått uppehållstillstånd år 2016, det visar Migrationsverkets senaste sammanställning från december. Detta kan jämföras med 289 personer år 2014 och 275 personer år 2015. Kalmar län som helhet tog emot 2449 flyktingar förra året.

Text: Henrik Nordell

Relaterade artiklar