Laddar

Rekordmånga deltar i hästsportens superhelg: ”Väldigt unikt koncept”

Får tionde året i rad arrangerar Ridklubben Udden den omtyckta tävlingen. Cirka 800 starter ska hinnas med mellan fredag och söndag.

delningar

Superhelgen är Ridklubben Uddens största årliga tävling. Den stora anläggningen på Udden kommer att utnyttjas till fullo och cirka 800 starter i samtliga hopp- och dressyrtävlingar är anmälda.

– Det är betydligt fler starter i år och vad det beror på vet jag inte riktigt. Kanske kan det hänga ihop med att vi har lagt om banorna, det kommer att bli en större terräng för ponnyerna att hoppa på, vilket blir annorlunda för ryttarna, säger tävlingsledare Gunilla Pettersson.

Idén om en mixtävling för hästarna och dess ryttare kom upp under ett samarbete mellan Ridklubben och Kalmartravet år 2007. Gunilla Petterson berättar att det är unikt att ryttare inom olika grenar, i nuvarande Superhelgens fall dressyr och hästhoppning, träffas trots att de alla håller på med hästar. Därför håller de fortfarande Superhelgen, trots att Kalmartravet har gått ur samarbetet.

Planeringen inför årets evenemang startade för cirka tolv månader sedan och arrangörerna har suttit i kontinuerliga möten. Eftersom det är en så pass stor tillställning är det mycket som måste tas hänsyn till, bland annat säkerheten.

– Förutom folk från regionen kommer det även tävlanden från Gotland och delar av södra Sverige. Eftersom eventet pågår i tre dagar kan man ha sin häst i stallet och stanna alla dagar, det lockar många lite längre ifrån, förklarar Maria Gardstig, som är en av de ansvariga.

Att det dessutom är jubileum innebär en del nyheter. Det kommer bland annat att synas på prisrosetterna att man har varit med och tävlat under jubileet. På fredagen ordnas även en mingelkväll med tårta och annat gott.

Superhelgen kommer, förutom tävlingar, att bjuda på aktiviteter för hela familjen och det finns något att göra även för den som kanske inte är jätteintresserad av hästar. Bland annat anordnas prova-på-ponnyridning och bakluckeloppis.

– Det är tanken att detta ska vara till för alla och vi vill att så många som möjligt ska kunna se ridsportens två största grenar. Det är gratis för publiken att komma och om man inte kommer för att titta på tävlingarna kan man göra ett besök och se all fantastisk miljö runt anläggningen, menar Maria Gardstig.

Relaterade artiklar