Laddar

Rekordstor uppslutning på Pride-finalen

Tusentals människor trotsade höstrusket under finaldagen av Kalmarsund Pride.

delningar

Trots det ostadiga vädret och höstrusket var det 3 500 personer som gick med i det populära pridetåget från Elevatorkajen.

Tillsammans manifesterade de för ett samhälle där alla människor är lika värda.

– Det känns helt fantastiskt. Trots att vädret har varit dåligt hela veckan och folk visste att det inte skulle vara något strålande solsken i dag, så kom det ändå så pass många, säger Anna Ekergren, ordförande för Kalmarsund Pride.

I år gick paraden till Stortorget istället för Larmtorget, där finalen ägt rum tidigare.

– Man kan lugnt säga att det blev ett jättelyft för hela evenemanget. Uppskattningsvis kom det runt 5 000 personer till Stortorget. Tidigare har det bara varit en liten del av paraden som stannat kvar till själva finalen, då det varit trångt och bökigt. Här var det mer luft och plats.

För underhållningen på scenen på Stortorget stod DJ-Janke, Storschlaget och Isle of you. Dessutom talade kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke.

Under paraden försökte medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen störa tåget. Tumult uppstod och en person greps och fem stycken omhändertogs av polisen.

– Det är givetvis tråkigt att det ska behöva bli på det här viset. Men samtidigt kan man säga att det är en tydlig signal när 3 500 människor tågar förbi och visar kärlek och respekt för varandra istället, säger Anna Ekergren.