Laddar

Rekordstort proffsintresse för Ironman: ”Aldrig sett så bra ut”

I år är det herrproffsens tur att tävla i Kalmar och årets tävling har lockat ett 40-tal av världens bästa triathleter.

delningar

Sedan förra året delar Ironman Kalmar och Ironman Köpenhamn på proffsklasserna. Tävlingarna avgörs samma helg och för att undvika för klena startfält delade man på proffsen.

I fjol hade Kalmar damerna och i år är det herrarnas tur. Ironmanprofilen Tomas Gustavsson säger att det ”aldrig har sett så bra ut på förhand”.

– Som det är nu är det 8-10 stycken som kan vinna. Sedan får vi se hur det blir efter eventuella strykningar, om alla som är anmälda kommer. Vi utgår från att de kommer tills vi hör något annat, säger Tomas Gustavsson.

I dagsläget är det 39 proffs anmälda, nytt rekord för Ironman Kalmar. Dock har flera av dem nyligen tävlat i andra Ironmantävlingar och det är sannolikt att ett antal proffs kommer att falla ifrån.

Ironman har vuxit för fort, elitfolket hinner inte med. Det har gått från 28 lopp 2012, när vi fick Ironman och nu finns det snart 50 tävlingar.

Sex stycken svenskar är anmälda, dock inte 2015 års vinnare Patrik Nilsson. Erik Holmberg, fjolårets vinnare av Mini tri samt Kalmarkillen Martin Olsson från Trimate SK ska delta.

Tomas Gustavsson lyfter fram spanjoren Clemente Alonso-McKernan och fransmannen Denis Chevrot som två av förhandsfavoriterna.

– De är duktiga ”löphästar”. Beroende på vädret så tror jag att det är 5,6,7 stycken som kommer till löpningen inom två minuter. Då är det den som avgör och där är spanjoren och fransmannen duktiga.

Hur har ni gjort för att lyckas locka så pass många proffs i år?

– Vi har egentligen inte gjort något annat än att se till att göra ett så bra arrangemang som möjligt. Deltagarna trivs i Kalmar, det är bra tryck i stan och vi har haft tur med vädret varje år. Det påverkar lite, folk är alltid glada om det är solsken, säger Tomas Gustavsson.

Jämfört med 2015 har Ironman Kalmar i år dubblerat prissumman till 40 000 dollar, varav 20 000 går till vinnaren. Nu hoppas arrangörerna på att segraren tar sig under ”drömgränsen” på 8:00:00.

– Om vi får samma väder som i fjol går det garanterat under åtta timmar. Det gör att vi kan locka fler från till exempel USA och Australien. Det sprider sig om man ser en tävling där man vinner på under åtta timmar, säger Tomas Gustavsson.

Folk vill alltid ha en bra tid i sitt cv. Om man ser att det går snabbt i Kalmar så ökar intresset för att komma hit.

Först på torsdagen och fredagen innan Ironman avgörs får arrangörerna en bra blick över hur många av de 39 anmälda proffsen som tänker delta. Årets tävling äger rum nästa lördag, den 19 augusti.

Redan i slutet av oktober var platserna till Ironman Kalmar 2017 slutsålda.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.