Laddar

Reningsverk ska rustas upp för miljardbelopp

Under torsdagen beslutade Kalmar Vattens styrelse ett inriktningsbeslut om en ny vattenreningsdel på avloppsreningsverket i Tegelviken för ett miljardbelopp. Den enskilt största satsningen i Kalmar. "Det är ett historiskt beslut", säger Kalmars Vatten AB:s vd Jörgen Madebrink.

delningar

Det gamla reningsverket i Tegelviken från 1963 är i behov av förnyelse. Nu har Kalmar Vatten tagit fram ett inriktningsbeslut om en ny vattenreningsdel på avloppsreningsverket i Tegelviken.

En förnyelse, som kostar uppemot en miljard kronor. Det är den största enskilda satsningen i Kalmar kommun.

– Det är ett historiskt beslut och som jag ser det finns det inget alternativ. Det gamla reningsverket är för utslitet, säger Kalmar Vattens AB:s vd Jörgen Madebrink.

Men innan man kan ropa hej om Kalmarsundsverket blir till verket ska politikerna och tjänstemännen säga sitt.

– Ett formellt beslut ska tas på kommunfullmäktige till hösten. Men det är många instanser som ska höras innan det blir ett beslut.

Kommunbolagets styrelse, kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska samtliga ha sin åsikt i frågan om förslaget.

Hur länge har ni hållit på med förstudien? – Vi gjorde en förstudie 2010. Det är ett gigantiskt projekt och skulle allt gå i loss är allt klart framåt 2021-2022. Första spadtaget lär dröja till 2018 eftersom alla beslut och tillstånd ska gå igenom.

Vad betyder det här för Kalmar? – Kalmarsund är vinnare på det här. Vi kommer att få ett effektivare reningsverk, som kommer att släppa ut mindre föroreningar, säger Jörgen Madebrink.

Relaterade artiklar