Laddar

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen

Ruttet kött förvarades i frysen, skaldjur låg intill oskyddade livsmedel och smuts i hela lokalen. Kommunen utfärdade omedelbart ett förbud och stängde restaurangen.

delningar

Det var vid en inspektion i slutet av april som en restaurang i Borgholms kommun visade upp flera allvarliga brister. De var så pass allvarliga att livsmedelsinspektörerna tog beslut om att förbjuda restaurangen från att servera mat.

–Vi gjorde en ny kontroll veckan efter och då var det åtgärdat. Då bedömde vi att det var okej att de öppnade igen, säger Kajsa Weidolf, livsmedelsinspektör.

Inspektionsprotokollet är ingen rolig läsning. Den allvarligaste bristen gäller livsmedel som har blivit oätligt. Ruttet som som blivit grönt eller grå-grönt i färgen förvarades i frysen.

Andra livsmedel förvarades oskyddat i stor utsträckning och det var stor risk för bakterier och allergier. Även rengöringen var bristfällig och hela lokalen ansågs utgöra en kontaminationsrisk.

Skadedjurbekämpningen, temperaturen, och spårbarheten fick också kritik vid besöket.

”Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer inte att verksamheten i dagsläget kan bedrivas på ett hygieniskt sätt som säkerställer säkra livsmedel till konsumenter”, skrev man i sitt beslut om förbud.

En vecka efter stängningen besökte kommunen restaurangen på nytt och då var alltså bristerna åtgärdade.

– Den här verksamheten har flera regelbundna kontroller varje år och det kommer vi fortsätta med. Det finns ingen planerad extrakontroll i nuläget, Kajsa Weidolf.

FOTNOT: Då restaurangen är fått godkänt och är öppen igen bedömer 24Kalmar att det inte finns skäl för namnpublicering. Handlingarna som vi har tagit del av är offentliga och finns hos Borgholms kommun.

Relaterade artiklar