Rutinerade skyttekungen: "Jag har alltid producerat"

Jarkko Oikarinen. - Foto: Carl Winsth

257 poäng på 193 matcher i division 1 – Kalmar HC:s stjärncenter fortsätter att göra poäng.

delningar

24Kalmars långläsning med Kalmar HC fortsätter – i del 6 möter du Jarkko Oikarinen.

Den numera 33-åriga Jarkko Oikarinen började spela hockey redan när han var fem, sex år i Kajana Hokki i den finska staden Kajana. Oikarinen har sedan dess hunnit med att spela juniorlandskamper för Finland och tagit upp såväl Asplöven som Tingsryd i Hockeyallsvenkan.

– Både min pappa och min bror spelade hockey så det var ganska självklart att jag skulle börja spela, säger Oikarinen.

Han har bott i Sverige i snart tio år och har hunnit att representera Asplöven, Kiruna, Tingsryd och Kalmar HC. Säsongen 2015/16 tillbringade han i Österrike i laget Kitzbüheler. Och det är många fina minnen som han bär med sig.

– De gångerna som vi gick upp från division 1 till Allsvenskan med Asplöven och Tingsryd, finalerna i finska andraligan, guldet i J20 i Finland är också roligt. Det är svårt att peka ut ett minne men det är klart, jag var med och åkte ur Allsvenskan med Tingsryd, stannade kvar i laget och vi lyckades ta oss tillbaka i Allsvenskan, det minnet sitter nära hjärtat.

Efter sin sejour i Österrike hamnade den rutinerade centern Oikarinen i division 2-laget, Kalmar HC.

– Jag kom hit första året de hade gått upp till tvåan, vi räckte inte hela vägen då och sen förra året hade vi riktigt bra lag och vi lyckades ta oss hela vägen, det var häftigt. Det är också ett minne som ligger mig varmt om hjärtat.

Med makalösa 257 poäng på 193 matcher i division 1 är det en poängmaskin av hög klass som Kalmar HC:s förstalina besitter.

– Jag är ganska skicklig offensivt och läser spelet bra. Jag hittar ofta rätt ytor för mina lagkamrater, har ett bra passningsspel och ganska bra spelförståelse i anfallszon. Sen har jag lite att jobba på i defensiven haha.

När elva matcher är summerade leder Oikarinen, föga förvånande, poängligan för hela HockeyEttan södra med sina nio mål och sju assistpoäng.

– Jag har ju producerat varje år som jag har spelat hockey. Men det är givetvis kul att man lyckas producera och hjälpa laget på det sättet.

Med många år i ryggen och gedigen erfarenhet har Oikarinen haft många tränare i sina dagar. Och tränarduon Eriksson och Holfelt är precis vad Kalmar HC behöver menar han.

– De har båda varit med länge, så de vet vad det handlar om. Vi är ju nykomlingar i ettan så det är bra för oss att vi har två rutinerade coacher som har tålamod och vet vad som krävs för att etablera sig i den här serien, så det är riktigt bra för Kalmar HC att de rekryterade de här coacherna.

När 24Kalmar träffar Jarkko är ett hett derby och knackar på dörren för Kalmar HC som mäktat med att ta 16 poäng på de elva inledande matcherna.

– Jag skulle väl säga att inledningen är helt okej. Vi ligger några poäng under strecket till allettan och vi är ju nykomlingar, så det är helt okej. Sen är det klart, när man är en nykomling blir spelet lite som en rollercoaster, det går upp- och ned. Det är klart vi har mycket att jobba på, men det ska bli kul nu när seriens andra halva drar igång för att se hur mycket vi kan utmana, med start i derbyt mot Vikings.

Vart är du och Kalmar HC om några år?

– Mitt mål nu är att spela klart säsongen och sen får vi se hur min resa kommer att fortsätta. För Kalmar HC så finns det en del att jobba på, både på och utanför isen, kanske allra främst på ungdomssidan. Det är jätteviktigt att man får ordning på den. Men det är många som vill mycket, så jag ser inget hinder på att man inte skulle lyckas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar