Laddar

Så byggde familjen upp campingimperiet

Redan för 60 år sedan var Böda Sand en campingplats – men det är under de senaste 25 åren som den blivit en ledande aktör inom den svenska turistbranschen.

delningar

1957 startades en camping i statlig regi uppe på platsen där Böda Sand ligger i dag. Volymerna var ungefär desamma som dagens camping – på 112 hektar – men själva utförandet var betydligt enklare.

– Det var liksom en plätt med tält på. Sen på 70-talet beslutade Domänverket att man skulle anställa folk på campingen och då tillfrågades min mamma (Mona Barkewall) om hon ville bli platschef, av kronvaktmästaren Sven Lundgren från Nabbelund. Sen drev hon campingen från 1978 till 1990, säger dagens vd, Anna Barkewall.

Därefter sade Mona upp sig – för att senare återvända till sin älskade camping – när hon och maken Johan Barkewall köpte både Böda Sand och Saxnäs camping och bildade Kronocamping Öland 1994. Sedan dess har campingen varit i familjens ägo.

– De drev campingen till 2005 och de första tio åren lade de grunden för oss som tog över. De byggde vägar och skapade en fantastisk infrastruktur och satte in vatten och avlopp i samtliga stugor. Dessutom byggde de upp golfbanan, säger Anna.

Sedan 2005 är det Anna Barkewall som håller i trådarna – och de första tio åren försvann av bara farten, berättar hon.

– Vi ville sätta vår prägel på anläggningen och i vår tioårsplan var tanken att vi skulle gå från camping till semesteranläggning, vilket jag tycker att vi har lyckats med. Dessutom har vi dubblerat omsättningen, vilket också var ett av våra mål. Nu har vi satt en ny plan till 2025, vilket känns väldigt spännande.

I genomsnitt campar svenskarna 3,14 dagar. På Böda Sand är den siffran uppe i hela åtta dagar.

– Kvaliteten är extremt viktig för oss – och där tycker jag att vi har tagit många kliv de senaste åren.

Vad är nyckeln till era framgångar? – För det första har vi fina förutsättningar med att vi ligger på en fantastisk plats. Sen är mamma orädd och ser framför trenderna, och där har vi andra i familjen lyckats få liknande drag. Sen är det viktigt att våga och bryta ny mark och ta beslut som förvånar folk.

Var är Böda Sand 2025? – Då har vi inte ökat så mycket i volym, utan förädlat det vi har och kanske byggt ut vårt torg och tagit in lokala producenter. Vi har många spännande saker på gång.

Böda Sand

Öppnar för säsongen 27 april.

Har 340 000 gästnätter per år.

Fullbelagt vid 7 000 personer..

1 200 campingplatser och 165 stugor.

112 hektar stor.

Gör av med 190 mil toapapper på en säsong. Det motsvarar sträckan mellan Ystad och Haparanda.

Relaterade artiklar