Så förändras fängelset i Kalmar: "Behöver anstränga oss"

När kraven ökar måste man anpassa sig. "Ett viktigt samhällsuppdrag".

delningar

Kriminalvårdens anstalt i Kalmar är ett av Sveriges äldsta fängelse som fortfarande är i bruk. Sedan 1852 har fängelset funnits i centrala Kalmar och när utvecklingen och kraven inom branschen stiger så krävs ibland förändringar.

– Vi behöver anstränga oss för att hitta så bra förutsättningar som möjligt för att kunna bedriva verksamhet i gamla lokaler. Med de viktiga uppdragen vi har utmanas vi ofta i frågor om hur vi bäst använder våra äldre lokaler. säger anstaltens chef Hans Lagerlöf.

Även om det fortfarande är i diskussionsstadiet så kan Lagerlöf berätta att i och med att man ska ha plats för 57 klienter så behöver man ändra om inne på fängelset.

.

– Vi ser att vi skulle kunna bli mer effektiva. Vi har ett viktigt samhällsuppdrag och det frigivningsförberedande arbete är en process som pågår under hela anstaltstiden. Då måste vi också göra de anpassningar som krävs.

En annan sak att ta hänsyn till är att det i Kalmar drivs en sluten anstalt av säkerhetsklass 2.

– Vår anstalt har en högre grad och form av övervakning och kontroll än klass 3-anstalter, så kallade öppna anstalter. De anpassningar vi gör måste hela tiden ses mot den bakgrunden.

Exakt huruvida förändringarna på fängelset kan komma att bli kan inte chefen uttala sig om.

– Kanske att man mer sektionerar i mindre avdelningar och mer anpassar lokalerna efter de krav vår verksamhet ställer. Det kan till exempel vara program- och träningslokaler.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar