Så många barn har vräkts från sina hem i Kalmar län

En dubblering i antal barn jämfört med 2017.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

De senaste två åren har antalet barn som berörs av vräkning minskat kraftigt.

Nu bryts dock nedgången enligt nya siffror från Kronofogden. Fram till den sista juni i år vräktes 124 barnfamiljer – en ökning med 26 familjer jämfört med första halvåret 2017.

Det totala antalet barn berörda av vräkning har ökat från 188 till 231 barn.

– Siffrorna ligger fortfarande på mycket lägre nivåer än i början av 2010-talet. Det är svårt att dra säkra slutsatser utifrån så få ärenden. Men det är ett tydligt trendbrott. Vi har också indikationer på att det är fler familjer med utländsk bakgrund som berörs nu än tidigare, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Källa: Kronofogden.

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är en tidig dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Johan Krantz.

I en majoritet av Sveriges 290 kommuner berördes inga barn av vräkning under första halvåret 2018. Men antalet kommuner har ökat från 55 till 62 jämfört med samma period förra året.

I Kalmar län har hittills tio barn vräkts i år, jämfört med fem barn under samma period 2017.

I förhållande till kommunens befolkningsmängd sticker Södertälje ut. Kommunen har legat högt de senaste fem åren, men siffrorna visar att skillnaden är ännu större i år.

Källa: Kronofogden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar