Laddar

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre i Kalmar

I endast sju kommuner träffar de äldre på mindre än 10 personer under en period på två veckor.

delningar

Det är Nyhetsbyrån Siren som har gjort en sammanställning över hur många olika personer från hemtjänsten de äldre träffar på under två veckor. Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många hemtjänstpersonal som besöker äldre, 65 år och äldre, som får minst två besök om dagen. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte med.

I Kalmar träffar man 15 olika personer under två veckor. På Öland är det ännu sämre då man träffar 18 stycken både i Borgholm och Mörbylånga.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Högst i landet ligger Kumla med ett snitt på 27 personer. Endast sju kommuner har ett snitt på under tio personer.

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad, säger Annelie Sundler. if("undefined"==typeof window.datawrapper)window.datawrapper={};window.datawrapper["OCLzE"]={},window.datawrapper["OCLzE"].embedDeltas={"100":899,"200":597,"300":506,"400":461,"500":430,"600":400,"700":400,"800":385,"900":385,"1000":385},window.datawrapper["OCLzE"].iframe=document.getElementById("datawrapper-chart-OCLzE"),window.datawrapper["OCLzE"].iframe.style.height=window.datawrapper["OCLzE"].embedDeltas[Math.min(1e3,Math.max(100*Math.floor(window.datawrapper["OCLzE"].iframe.offsetWidth/100),100))]+"px",window.addEventListener("message",function(a){if("undefined"!=typeof a.data["datawrapper-height"])for(var b in a.data["datawrapper-height"])if("OCLzE"==b)window.datawrapper["OCLzE"].iframe.style.height=a.data["datawrapper-height"][b]+"px"});