Laddar

Så många hundar finns det i Kalmar

Många av kommunerna i Kalmar län överstiger rikssnittet i antalet hundar rejält enligt ny statistik.

delningar

Det är Jordbruksverket som har gjort en undersökning kring hur många hundar det finns per 1000 invånare i varje kommun i landet.

Rent generellt är det tydligt att det finns färre hundar i kommuner kring större städer, jämfört med de mer lantliga kommunerna.

– I stan bor man i lägenhet och har ett stressigt liv. Det är mindre chans att kunna ha hand om hundar, om man inte sätter dem på hunddagis. Det är något som ökat i popularitet på senare år och används flitigt, men kostar mycket, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet ligger enligt Jordbruksverket på 85 hundar per 1000 människor, en siffra som är bra mycket lägre än de som har registrerats i flera av kommunerna i Kalmar län.

I Emmaboda kommun ligger siffran på 124, i Nybro kommun ligger den på 128 och i Borgholms kommum ligger den på 146. Toppnoteringen i länet hittas i Torsås kommun med 161 hundar per 1000 invånare.

Gällande Kalmar kommun tycks Hans Rosenbergs teori om hundar i städer stämma, då siffran ligger strax under rikssnittet med 84.

nationell nivå är Härjedalen den mest hundtäta kommunen med 250 hundar per 1000 invånare, medan Solna kommuns notering på 34 är den lägsta.

Relaterade artiklar