Laddar

Så många kvadratmeter får du för en årslön

Plöj ner hela din lön i Kalmars bostadsmarknad – detta är vad du får för pengarna.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta. Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Kalmar kommun får bostadsköpare i snitt tolv kvadratmeter bostadsyta för sin årslön både gällande bostadsrätt och villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 268 394 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 23 025 kronor/kvadratmeter.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Oskarshamn 25 kvadratmeter bostadsrätt och 19 kvadratmeter villa för årslönen. I Nybro får boende hela 40 kvadratmeter bostadsyta för en bostadsrätt och 25 kvadratmeter för en villa.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.