Laddar

Så många langar alkohol i Kalmar

Valborg är en riktig festhögtid då många passar på att dricka alkohol. Dock är det inte alla som får handla på Systemet utan försöker skaffa sig starkare drycker på annan väg.

delningar

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram så är det inte mindre än 344 anmälningar om langning som har gjorts i Kalmar sedan år 2000.

Sett till kommunen som har flest anmälningar, Lund med 1 211 stycken, så ligger Kalmar i lä och generellt sett har alkohollagningen minskat dramatiskt under de senaste åren.

I fjol anmäldes 875 sådana brott i Sverige, vilket är en minskning med 36 procent från året innan. Jämfört med toppåret 2012 är minskningen än mer dramatisk: 77 procent.

– Antalet niondeklassare som inte dricker är idag större än antalet som dricker. Vi har inte sett så låga nivåer sedan vi började med våra mätningar 1971. Varför det minskat så kraftigt vet vi inte, men vi ser en liknande utveckling internationellt, säger Anna Raninen, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

Langningen idag kan ske efter överenskommelser på sociala medier, men väldigt få unga uppger sig få tag på alkohol på nätet.

– Den vanligaste källan är äldre kompisar och kompisars syskon. Vi ser att föräldrar generellt blivit bättre på att inte förse sina barn med alkohol, säger Anna Raninen till Nyhetsbyrån Siren.

Relaterade artiklar