Laddar

Så mycket ökade Kalmars besöksnäring

Årets sommarstad fortsätter att växa. Antalet gästnätter ökade kraftigt under förra året jämfört med 2015.

delningar

Tillväxtverket och Statistiska centralbyrån har släppt ny inkvarteringsstatistik för 2016. Den visar att Kalmar kommun ökade antalet gästnätter med drygt 34 000, till totalt över 405 000.

– Jag tror att samverkan är nyckeln till att Kalmars besöksnäring har haft en så bra utveckling, säger turistchefen Stefan Johnson hos Destination Kalmar.

– Dels jobbar kommunen och näringslivet tillsammans för att skapa en attraktiv plats med ett starkt utbud, dels ingår vi i ett regionalt samarbete kring internationell marknadsföring och PR.

Antalet gästnätter ökade drygt nio procent jämfört med 2015. Om man jämför med nivån för 2013 hamnar ökning på 18,6 procent.

Det är framför allt de svenska besökarna som har blivit fler. Utifrån är det främst turister från Danmark, Nederländerna, Tyskland och Schweiz som har ökat.

– På den nationella marknaden kan det nog också ha haft betydelse att Kalmar röstades fram som Årets sommarstad för andra gången. Inte minst har det skapat en stolthet bland invånarna, som ju är viktiga ambassadörer för Kalmar, säger Stefan Johnson.

I statistiken för gästnätterna räknar man antalet övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser.

Relaterade artiklar