Laddar

Så resonerade FBC Kalmarsund: ”Självförtroendet var som bortblåst”

Det har varit några intensiva dagar för FBC Kalmarsund. Per Viberg, klubbchef FBC, berättar hur man tänkte när man valde att byta tränare.

delningar

Under måndagskvällen blev det klart att det är Adam Kallenberg som tillsammans med Tom Holmqvist tar över som huvudtränare respektive assisterande tränare för FBC Kalmarsunds herrlag efter Emil Stille och Håkan Robertsson.

– Det är aldrig ett lätt beslut att ta eftersom det finns en människa bakom. Men det har funnits tankar och diskussioner under en längre tid som har lett fram till det här beslutet. Att vara tränare är en utsatt position, vilket man får ha respekt för, men samtidigt är det idrottens vardag. Sen bär hela laget också ansvar för att man inte har levererat, säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

Den händelse som tillslut fick föreningen att gå från tanke till handling var lagets senaste hemmamatch mot Skoghalls IBK där man tappade en ledning vilket sedan resulterade i en förlust med 6-10.

– Senaste matchen var oroande. Det fanns ingen energi i laget och folk lämnade arenan i besvikelse innan matchen var slut. Det var ett tecken på något som inte är bra i gruppen. Det är i princip samma trupp som förra året och laget har gått från att vara ett av Sveriges vinstrikaste lag på den här nivån till att inte kunna prestera alls. Självförtroendet var som bortblåst.

Var det rätt i tiden att byta tränare just nu? – Man måste ha tålamod och jag tycker vår tajming är bra. Att göra det tidigare hade varit för tidigt. Ibland när man presterar sämre går det ett mediedrev där man blir ifrågasatt men vi har lyckats slippa den smutsiga delen. Vi har sluppit den pressen och istället kunnat ta sportsliga beslut.

Vad blir nästa steg? – Nu måste det ske en självrannsakan i truppen. På vilket sätt kan varje spelare bidra till att vända det här. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, i den här gruppen saknas det naturliga ledare. Det finns ingen som säger ”ta rygg på mig, hit ska vi”. Det krävs en stor mognad i gruppen för att kunna hantera det ledarskap som Stille hade, den här gruppen mår bra av ett mer tydligt ledarskap där spelarna inte behöver ta så mycket eget ansvar.

Det känns inte oroande, med tanke på er målsättning, att inte ha en mer självklar ledare i truppen? – Vi jobbar mycket med disc-analyser vilket innebär att ens personlighet motsvarar en av fyra färger. Vi strävar efter att ha en så jämn fördelning som möjligt mellan färgerna men just nu har vi många gröna (stabilitet) och blå (analytisk förmåga) spelare. Vi saknar alltså en röd (dominant) ledartyp. Vi måste fundera på de här sakerna seriöst och när det kommer till att ta in nya spelare så kommer vi kanske inte att ta in världens bästa back eftersom han är blå, då väljer vi hellre den lite sämre backen som är röd.

Tanken kring färger och de olika personlighetstyperna är också något som kan appliceras på tränarna.

– Stille var själv mer åt det blå/gröna hållet, precis som spelarna. Hade laget haft spelare som var röda så är jag övertygad om att Emils ledarstil hade fungerat bättre. Nu får vi in Kallenberg som kan fungera som en motpol och balansera truppen genom att vara en tydlig, röd ledare.

Viberg är tydlig med att det inte finns något agg mot Stille utan att man från föreningens sida önskar honom lycka till i fortsättningen.

– Han är ingen dålig ledare och jag är övertygad om att han kommer lyckas någon annanstans. Jag är stolt över hur vi har hanterat situationen sedan i lördags och vi uppmuntrar spelare att höra av sig till Stille för att visa empati och medmänsklighet. Det är klart att vi hade velat fullfölja kontraktet men det här var det bästa beslutet för båda parterna.

– Adam och Tom är en drömlösning men ingen långsiktig lösning. De har ett stort kunnande och bidrar med olika kompetensområden så även om det har gått snabbt nu så kunde det inte ha blivit bättre. Sen måste vi vara noga med vilka tränare vi letar efter till nästa säsong, avslutar Per Viberg.

Relaterade artiklar