Laddar

Så ska grannarna kunna stoppa tjuvarna

På onsdagskvällen bjuder polisen in till en träff för att prata om grannsamverkan. "Det blir ett perfekt tillfälle för utbyte av information".

delningar

2016 minskade bostadsinbrotten i Kalmar kraftigt. Från 2015 till 2016 halverades nästan antalet inbrott från 166 till 84 stycken. Som en fortsättning på den positiva trenden kommer Polisen nu att satsa ännu mer på ett av medborgarlöftena där polisen särskilt kommer att satsa på att minska inbrotten ytterligare under 2017.

På onsdagkvällen kommer Polisen, Kalmar kommun och Länsförsäkringar Kalmar att träffas i polishuset tillsammans med kontaktombud för Grannsamverkan. Där kommer de bland annat att gå igen hur man bäst kommunicerar med varandra.

– Vi har en nystart där vi bland annat kommer att slå ett slag för kommunikationsplattformen Coyards som underlättar i kommunikationen mellan alla inblandade parter. Vi kommer även att prata om DNA-märkning och fördelarna med att märka sina föremål, säger Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

DNA-märkning är en modern form av stöldskyddsmärkning som kan leda till en större uppklarning av brott och även verka avskräckande för tjuvar. Man smetar en speciell vätska med en unik DNA-kod på stöldbegärliga föremål som sedan registreras i en databas. Om det stulna föremålet sedan skulle hamna hos polisen så hittar de snabbt ägaren igen.

– Mötet är även en möjlighet för oss att få information om hur de inom Grannsamverkan upplever det och de kan i sin tur få information från oss. Det är ett perfekt tillfälle att få lyssna på varandra och få utbyte åt båda hållen, avslutar Lotta Petersson.

Relaterade artiklar